Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Научен екип от МГУ даде експертна оценка за свлачищните процеси и очерта мерки за преодоляването им

 08 Април 2015

Експертна оценка на свлачищните процеси в община Кърджали представи днес пред журналисти екипът от МГУ, ръководен от доц. Стефчо Стойнев. На нарочната пресконференция присъства и ректорът на висшето учебно заведение проф. Любен Тотев.
Вчера Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и екип от МГУ, ръководен от доц. д-р инж. Стефчо Стойнев направиха оглед на активизирали се през март свлачища в общината в 10 населени места. Маршрутът включваше най-пострадалото село от активизирали се свлачища Сипей, махала Осил, Енчец, Гребната база, Невестино, кв. Байкал в района на помпената станция под психиатриата, Рани лист, филиала на Пловдивския университет, село Кобиляне и пътя за село Костино в района на село Голяма бара.
„Свлачищата са особен вид природни явления, говоренето за тях не трябва да бъде безотговорно. Трябва да се говори отговорно за тях при това на базата на експертни оценки, дадени от специалисти. Защото свлачището не прилича на това да редиш плочи или да правиш парк. Затова експертната оценка, която очакваме от екипа на МГУ ще трябва да пресече непрофесионалното и безотговорно говорене на всички, които по някакъв начин имат отношение към тези процеси”, каза по време на пресконференцията кметът инж. Хасан Азис. По думите му веднага след великденските празници ще бъде готов и писмения доклад на екипа на МГУ и техните препоръки за мерките, които трябва да се предприемат.
„Вече съм се обадил в кабинета на премиера г-н Бойко Борисов с искане на среща, на която среща ще бъде предоставена и пълната информация за свлачищата на базата на експертния доклад”, каза още инж. Хасан Азис.
Общото, което обединява всички свлачищни процеси в региона е свързано с бентонитовите глини, силно чувствителни към влиянието на водата; пренасищането им в следствие на природната обстановка и причината на активизирането на свлачищата на много места, която от своя страна е свързана с превенцията, която през последните 25 години като че ли е забравена, каза доц. Стефчо Стойнев.
Той даде оценка поотделно на всички свлачища в 10-те населени места на вчерашния оглед и съответните технически мероприятия, които трябва да се извършат за овладяване на процесите.
„В село Сипей свлачището е доста голямо като обхват – около 14 декара, което е засегнало инфраструктурата, разрушило е две къщи. Неговите първи проявления са от ноември-декември 2014 година. То се е развило за съжаление в посока към жилищните сгради. Има опасност да бъдат засегнати още 2-3 къщи.
По-интензивно е свлачището в южната част на селото, която е по-гъсто заселена. Там има около 15-16 къщи, които попадат в обхвата на свлачище. То се намира в един първоначален етап на развитие. Този процес напредва. Конструктивните нарушения на къщите са все още поправими. Ако в Сипей трябва да ограничим свлачищния процес, то е необходимо да се вземат аварийни мерки. Това ще струва по-малко средства и би спасило от едно истинско бедствие всички тези къщи, които се намират в района. Трябва да се вземат кардинални, бързи мерки, за да се спре този процес.
Другият голям свлачищен участък е в района на село Енчец. Той е най-голямото, макар и невидимо с окото на неспециалисти. Свлачището започва в единия и завършва в другия край на селото. Започва от къщата на кмета на селото, минава през двора на училището и стига до една къща в другия край, която вече е необитаема. Това е свлачище голямо като обем, с една много дълбока хлъзгателна повърхнина, достигаща до 20 и повече метра дълбочина.
Там спешно трябва да бъде направена една мониторингова система за наблюдение, която включва както геодезични репери, така и инклинометри. Това ще помогне да се види обхвата на процесите и посоката на тяхното движение.
Третото свлачище е в района на гребната база. То е свързано с подземните води, а хубавото е, че е плитко – около 2,5 метра дълбочина. Тук няма сериозни поражения на сградите, а и те очевидно са добре построени.
Другото свлачище е в района на Невестино , където най-сериозно са засегнати 3 къщи. Процесите са се активизирали около дере, което е и причина за свлачищата. Затова е необходима корекция на дерето и укрепване на пътя.
В района на психиатрията свлачището е засегнало не само оградата, но и помпената станция, към която свлачището се движи. Тя засега е в устойчиво състояние заради изградените подпорни стени. Тук акцента трябва да върви към подобряване на състоянието на устойчивостта на помпената станция, да бъдат изместени водопроводите от свлачищната зона и да се ограничи процеса на движение по посока психиатриата.
Подпорна стена е необходима и за свлачището в село Рани лист, където е пропаднала улица край републиканския път. Това би била една споделена отговорност между общината и областта.
Свлачището по пътя за село Голяма бара е отнесло напълно един участък от рехабилитиран път. Общината е взела едно добро техническо решение като е отместила пътя в склона, който се намира в устойчиво състояние.
Най-плитко е свлачището в село Кобиляне. Затова говори и факта, че не са разрушени и чешмите, които попадат в зоната му.
Дълбоки дренажи и други технически мероприятия са необходими и за укрепването на филиала на Пловдивския университет”.Още снимки
 Прочитания: 1780 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign