Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Първолаци от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” се включиха в проект „Бисерче вълшебно” 2015

 06 Април 2015

Учениците от I „б” клас при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Кърджали се включиха в гласуването за определяне любимата книга за деца в Националната награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2015. Проектът “Бисерче вълшебно” цели да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната детско-юношеска литература. Той се провежда за трета поредна година и за втори път е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Организатор на инициативата е фондация “Детски книги” с подкрепата сайта “Аз чета”, Министерство на образованието и науката и партньорството на образователния телевизионен канал Da Vinci Learning.
Инициативата бе представена пред децата и техните родители от преподавателите им по атрактивен начин. Събрани заедно те можеха да видят на учебната дъска както информационните плакати на инициативата, така и списък на номинираните книги с кратка анотация за тях. Така учениците сами избраха кои книжки да прочетат, а след обсъждане с родителите, бе решено целият клас да се включи в гласуването, в категория „Откривател”, чрез колективната форма, която класният ръководител да попълни.
В продължение на две седмици в следобедните занимания децата четяха и обсъждаха заедно приказки от две от номинираните книги. Фаворит на по-голяма част на учениците от класа стана „Аз искам да бъда…(7 истории за приятелството и разни други неща)“. Накрая всяко дете гласува за избраната от него книга и по чисто детски обясни защо избраната от него книжка трябва да е книгата-победител.
Гласуването вече е факт, но по-важното е, че заедно учители и родители провокираха децата и възпламениха с по-голяма сила детския интерес и любов към книгите и четенето.
Включването в инициативата “Бисерче вълшебно” 2015 допринесе и за обогатяване на класната библиотека на първокласниците. В нея вече са подредени две от номинираните книги – „Аз искам да бъда…” и „Приказки за Крали Марко и вълшебника Йоан – Боян”. Участието на децатабе много вълнуващо за тях и пълно с приятни и полезни мигове. Те вече знаят, че срещите с книгите са интересни и поучителни, и че децата, които четат, успяват. Сега всички очакват с интерес да разберат коя ще е книгата победител в категорията „Откриватели”!” Прочитания: 1411 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign