Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Откриха съвременна училищна библиотека в ГПЧЕ „Христо Ботев”

 16 Април 2015

Днес в ГПЧЕ „Христо Ботев” официално бе открита Съвременна училищна библиотека”. Езиковата гимназия в областния град е единствената одобрена образователна институция в Южна България, спечелила проект за създаване на съвременна библиотека на територията на учебно заведение.
Проектът е насочен към подобряване условията за достъп до информация на младите хора и се реализира с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, по програма „Знания за успех” с финансовата подкрепа на SAB LAB България.
На откриването на съвременната училищна библиотека присъстваха директорът на Регионалния исторически музей Даниела Коджаманова, вр. и. д. директор на РБ „Н.Й. Вапцаров” Уляна Ганева и Ивета Филипова-координатор по проект „Глоб@лни библиотеки”, ученици и преподаватели. Новата придобивка бе приветствана от всички гости. Училищната библиотека получи и първите си подаръци. Управителят на книжарница „Спектър” Бинка Добрева подари на ботевци една от най-четените книги „Властелинът на пръстените” и им пожела винаги да постигат това, което желаят.
Ученическият съвет към ГПЧЕ „Христо Ботев” също обогати съвременната училищна библиотека. Със набраните средства от книжната борса в началото на годината са закупени 15 книги на езиците, изучавани в школото.
„Тази нова придобивка е повод за радост, защото е поредният добър пример за ползотворното сътрудничество между ръководството на Гимназията и Училищното настоятелство”, сподели директорът на ГПЧЕ"Христо Ботев" Йорданка Чавдарова.
„Учениците четат и това е факт”, коментира и преподавателят по философия Марина Димова, която работи по реализирането на проекта. Тя разказа за начина, по който учениците сами са подбрали и закупили заглавията за библиотека чрез анкетни карти. "Тук учениците ще открият мястото, където не само ще са във връзка с книгите, но и ще могат да гледат филми, а изборът им е насочен към българската история", каза Димова.
Проект „Съвременна училищна библиотека” е насочен към модернизиране, естетизиране и обновяване на помещението и книжния фонд. Предвидените дейности по проекта включват още закупуване на техника, създаване на електронен каталог на книгите и филмотека. В обновената библиотека ще има възможност за провеждане на литературни четения на английски, немски и френски език. Двете доброволки в Гимназията германката Макси-Софи Шик и американката Никол Пилар ще провеждат заниманията си с учениците от 8 клас в модерната училищна библиотека.
С развиването на дейностите ще се даде шанс и на родителите да участват съвместно с децата си в процеса на интеграция и опознаване на родното и чуждото езиково богатство.

Още снимки
 Прочитания: 1812 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign