Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ученици от Одрин и Кърджали с обща изложба „Да бъдем един мост”

 17 Април 2015


52 творби на близо 30 автори - ученици от Одрин и Кърджали бяха представени днес в откритата изложба под надслов „Да бъдем един мост”. Арт галерията на бул. „Тракия” се оказа тясна да събере всички гости дошли за официалното откриване на събитието. Тук бяха председателят на побратимените Ротари клубове от Кърджали Наталия Пачилова и Нихат Йозташ, началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Кърджали Гроздан Колев и неговият колега директор на Общинския инспекторат по образование в Одрин Яшар Данъш, преподавателят по изобразително изкуство и един от инициаторите и двигателите за изяви на творци от двете страни Левент Тосун и директорите на двете учебни заведения, ръководители на проекта Златко Атанасов и Селахаттин Яйла. Младите хора от Гимназията по изящни изкуства в Одрин и кърджалийското СОУ „Отец Паисий” представят не само картини, изпълнени с различни техники, но и стихове, изпълнени с любов към родния град.
Изложбата бе открита от Радост Николаева от Арт движение Кърг, с чието съдействие се организира събитието, заедно с община Кърджали.
„Има нещо символично в това, че тази седмица започна с подписване на договор за сътрудничество между общините Кърджали и Одрин и завършва с едно събитие, с една заявка от младите хора от двата града да бъдат мост между тях”, каза Радост Николаева. Тя подчерта, че в културата на Балканите е запазен образът на моста, който е здрав, когато в него е зазидана някаква любов, сянка на любима или някаква мечта. По думите й за здравия мост, за който мечтаят автори, творци писатели, художници и поети, бъдещи и настоящи, стои любовта към родните им градове. Тази любов на младите хора към родния град можеше да се види във всички представени в изложбата днес в Кърджали рисунки, акварели и стихове.
Гости и участници в изложбата бяха поздравени и от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, който подчерта, че за него е удоволствие да бъде част от това събитие.Той се обърна към всички с думите „Мостовете са един чудесен символ, защото през целия си живот хората изграждат мостове, а когато те започват да се изграждат от децата, това със сигурност ни гарантира, че тези мостове ще устоят на времето и събитията и ще свързват двата народа и хората между Кърджали и Одрин. Благодаря на всички, които са дали своя принос за тази изложба, с която даваме старт на добрите инициативи между Кърджали и Одрин”.
След официалното откриване на изложбата инж.Хасан Азис връчи на младите творци сертификати за участието им в българската част от проекта.
Младите участници в проекта от двете страни са на възраст от 16 до 19 години.Те бяха създали истински калейдоскоп от забележителностите на Кърджали и Одрин в своите рисунки.
След Кърджали творбите на младите хора ще бъдат представени и в Одрин на 22 април на главната пешеходна улица.
Следващата седмица предстои и побратимяването на двете учебни заведения СОУ „Отец Паисий” от Кърджали и Гимназията по изящни изкуства в Одрин.
Любовта към родния град ще бъде представена и в една от следващите традиционни прояви на Арт Движение кръг- инициативата „Мултикултурният град” през юни тази година, когато ще бъде презентирана книжката „За Кърджали с любов” с произведения, посветени на Кърджали от най-младите автори.


Още снимки
 Прочитания: 1529 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign