Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Историческият музей в Панагюрище гостува в Кърджали

 21 Април 2015


Историческият музей в Панагюрище гостува в Кърджали с изложба под надслов „Пътят към свободата”, посветена на 139 г. от Априлското въстание и 138 г. от Руско-турската освободителна война. Експозицията, представя оръжие, използвано от въстаниците по време на сраженията – пушки, саби, револвери, предизвика много силен интерес сред кърджалийци. Фактите за историческите събития и личностите са проследени чрез специални фотодокументални табла.
Представени са и репродукции от албума „Здраствуйте, братушки !” / 1978 г. / на художниците Борис и Карелия Кочеви.
Сред посетитетелите на изложбата бяха не само по–възрастни кърджалийци, бивши и действащи военни, запасни офицери и резервисти, но и много млади хора с изявен интерес към историята.
„Пътя към свободата е готовност на хората от Април 1876 г. , на поборниците за национално освобождение и строителите на съвременна България да видят осъществена идеята за свободна и независима държава. Днес ние трябва да имаме отговорността и историческата памет за събитията, които не са толкова отдавна, а само два човешки живота по 70 г. , за да предаваме на своите деца знания за тези събития и учим младите хора на патриотизъм”, сподели Даниела Коджаманова, директор на РИМ Кърджали, един от инициаторите за гостуването на музея от Панагюрище. „Изложбата се осъществява с подкрепата на областния управител Илия Илиев, 4-ти Артилерийски полк Асеновград, фирма „Евростил” и СОУ ”Отец Паисий”, обясни Николай Ръжев, главен експерт във Военен клуб Кърджали.

Откритата изложба под надслов „Пътят към свободата” ще остане във Военния клуб до четвъртък тази седмица.
Още снимки
 Прочитания: 1487 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign