Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Близо 164 000 лева отпусна МРРБ за изработване на Общ устройствен план на Кърджали

 22 Април 2015

МРРБ определи поименните списъци на общините, които ще бъдат финансово подпомогнати при изработването на проекти за общи устройствени планове през 2015 година. 5,3 милиона ще получат 44 общини, а сред тях е и община Кърджали. Одобрената прогнозна сума за финансово подпомагане за нея е в размер на 163 640 лева, като 70 процента от плащанията ще бъдат извършени през 2015 година, а останалото плащане през 2016-а, каза в предаване на „Хоризонт” кметът инж. Хасан Азис. Той уточни, че договорът с фирмата, която ще изработва Общия устройствен план, е подписан през януари 2015 година, а през март 2016-а той трябва да бъде вече факт.
Инж. Хасан Азис припомни, че досегашният градоустройствен план датира от 1973 година. 40 години след това – през 2013 година той е коригиран и в момента се работи за изработването на Общ устройствен план на цялата община, в която има 117 населени места освен град Кърджали.
Каква част от земеделските земи ще могат да променят предназначението си при инвестиционни намерения, зоните за въздействие в социалната, образователната, политическата и икономическата сфера, са част от въпросите, на които ще даде отговор Общия устройствен план, каза кърджалийския градоначалник. По думите чрез него ще стане ясно в кои части на общината ще могат да се строят сгради или къщи, които не попадат в слвачищни райони.
Общият устройствен план ще даде визията за развитие на община Кърджали не само през настоящия планов период 2014-2020 година, но и много по напред, подчерта инж. Азис.
По думите му всички заинтересовани граждани и институции ще имат възможност да участват в изработването на общия устройствен план чрез участието си в обществени обсъждания, които са предвидени.
Кметът поясни, че към настоящия момент са предадени повече от 70 процента от материалите на фирмата, която ще изработва Общия устройствен план и се надява договорът да бъде изпълнен в срок.


 Прочитания: 1556 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign