Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Държавен архив Кърджали подготви виртуална изложба за 24 май през последния век

 21 Май 2015

Честването на празника на българската култура и на славянската писменост е един от най-вълнуващите празници в Кърджали. Документите на много от училищата от бившия Кърджалийски окръг са изпълнени със съобщения за ежегодни чествания на този празник по най-тържествен начин. В летописната книга на училище “Отец Паисий” още от 1923 г. е отбелязано, “денят “Св. Кирил и Методий” бе празнуван съвместно с прогимназията и реалното училище с утро, шествия и хор.” Шествията, рециталите и обкичванията с цветя на входовете на училищата и портретите на двамата братя са неизменна част от празничните прояви. Този празник, често е наричан в училищата, особено сред по-малките ученици по достъпно и просто - “празник на буквите”.
Политическите промени в страната след 1944 г. не довеждат до прекъсване на традициите по отбелязването на този празник. За разлика от много други празници, празника на българската култура и на славянската писменост продължава да се чества тържествено. Всяка година на 24 май са провеждани масови манифестации пред трибуните с официалните лица и се организират празнични прояви - концерти и рецитали. Това е един от най-светлите празници, останали в миналото неподвластни на политическите промени. На този празник отличилите се в успеха си ученици бяха обкичвани с лентата “отличник”, с която минаваха по празничната манифестация.
След 1990 г. обаче, на Деня на българската просвета и култура, както и на много други традиционни празници вече не се отдава онази тържественост, характерна за отбелязването му в миналото. А именно в настоящата действителност 24 май е по-нужен от всякога - за да се повдигне духът и родовата гордост на българите и особено на младите хора у нас.


Още снимки
 Прочитания: 1344 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign