Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийци се поклониха пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

 02 Юни 2015

Стотици кърджалийци днес се преклониха пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.
В тържествения ритуал пред Паметника на освободителите в градската градина участваха кметът на общината инж. Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, омбудсманът Расим Муса, областният управител Илия Илиев, народният представител Цвета Караянчева, директорът на ОД на МВР Венцислав Момчилов, представители на военни и патриотични организации, политически партии, граждани.
Всички те поднесоха венци и цветя пред паметника на освободителите и с едноминутно мълчание почетоха паметта на падналите за свободата на България.
В словото си кметът инж. Хасан Азис каза:
«След 24 май, деня на буквите и на знанието, идва денят на нашата почит към загиналите за свободата, денят в който се вглеждаме в миналото и поглеждаме към бъдещето.
Вече 139 години на този ден се прекланяме пред подвига на Христо Ботев, прекланяме се пред живота и делото на гениалния поет и публицист, пред революционера и непоколебимия патриот. На 2 юни съдбата отреди възможността за сбъдване на Ботевите мечти и молитви :
“Подкрепи и мен ръката, та кога въстане робът, в редовете на борбата да си найда и аз гробът”.
Трудно е да се добави нещо повече към образа на Христо Ботев, към онова, което е написано в учебниците, в многобройните научни изследвания. Годините,обаче, доказаха, че Ботев не се побира в тесните кабинетни рамки. Няма учебник, монография или научно изследване, което да побере силата и величието на неговото слово и дело. Отдавайки почит към Христо Ботев, неизменно се прекланяме и пред неговите четници и съратници, пред браилските хъшове и поборниците за национално освобождение. Съвсем закономерно на този ден изразяваме признателността си към всички загинали за свободата и независимостта на България, към всички, които с много лишения и жертви, с цената на личната саможертва дадоха път за освобождението на Отечеството, за да се появи то отново на европейската политическа карта.
За всеки от нас животът, революционният път и смъртта на Христо Ботев са може би най-яркия символ на величието и трагизма на българската национална революция, символ на саможертвата, на българския национален гений. Със своето поведение, със своя жизнен път и своя подвиг Ботев определи насоките на бъдещото развитие на България. Ако него го нямаше, по друг начин щяха да звучат понятията саможертва, себеотрицание, национално достойнство и самочувствие. Затова Ботев не е просто част от историята. Ботев е част от вечността. Ботев е нашето слово. Ботев е в родовата ни памет. Той е в националното ни самосъзнание. Ботев е и един от най-ярките критерии и мерило за нравствените стойности както на възрожденската епоха, така и на нашето съвремие.
Всяка година мнозина тръгват по стъпките на Ботевата чета, за да открият себе си, за да открият България. Чистите и трагични образи на Ботевите четници и мъченици се превърнаха в светъл идеал за поколения българи. Те изминаха своя страшен, но славен път от Козлодуйския бряг към предизвестената си геройска смърт, водени от мисълта за България и за своите братя в окови. Тишината, надвиснала над неизвестните им гробове, разкрива истинската цена на тяхната саможертва. Но имената им останаха сред онези автентични ориентири, без които не бихме могли да бъдем това, което сме днес. Имена, които сме длъжни да си спомним, да изречем и да не забравяме.
Наш дълг е да предадем Ботевите завети на бъдните поколения за пример и упование в моменти на трудност и изпитания. Убеден съм, че можем, също като него, с твърдост и последователност, с гордост и плам да обичаме своето Отечество и да работим за неговото добруване.
Уважаеми съграждани,
Днешният ден не е просто време за свидни синовни спомени и признателност. Днешният ден е нашето най-голямо мерило за стойността на онова, което правим днес ние, потомците на Ботев. И затова, скланяйки чела в знак на признателност, мисля, че сме длъжни да си припомним, да поемем и да понесем онзи родолюбив възглас на Ботевите четници - ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !»
След ритуала кметът инж. Хасан Азис с интерес разгледа фотоизложбата, посветена на Христо Ботев и организирана от Военния клуб. Той написа и своето послание за Деня на поета революционер, за неговия подвиг и за проекцията му в наши дни, в специални книги предоставени от Военния клуб. В тази инициатива и по същото време се включи и областният управител Илия Илиев.
След това губернаторът, градоначалникът, общинският съветник от БСП Георги Кичуков и журналисти пиха заедно кафе в ресторант „Русалка” пред погледа на ститиците граждани на Кърджали в градската градина, като общото им послание бе, че Деня на Ботев би трябвало да обединява, а не да разделя представителите на различните власти и партии в България.

В навечерието на 2 юни - Деня на Ботев на площад “Освобождение” в центъра на Кърджали се състоя и тържествена заря-проверка.

Още снимки
 Прочитания: 1649 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign