Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Нов шанс за работа получиха безработни в Кърджали

 03 Юни 2015

Нов шанс за работа получиха 29 безработни в Кърджали. Удостоверения за професионална квалификация им бяха връчени официално от кмета Хасан Азис. По проект „Шанс за работа -2015” на КНСБ младите хора придобиха професионална квалификация по една от професиите „Социален асистент” и „Помощник възпитател”. Осигурен е тримесечен стаж за всички, преминали курса - 12 души като помощник възпитатели в ЦДГ „Чайка” и „Дъга” в Кърджали, други 11 ще работят в МБАЛ ”Д-р Атанас Дафовски” и 6 в Държавна психиатрична болница.
„Подкрепихме проекта, защото има важно социално значение. Много са малко неправителствените организации, които разработват проекти, насочени към професионално обучение и осигуряване на заетост на безработни”, каза кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. В тази връзка той подчерта, че почти ежедневно има срещи с обезверени хора, които се обръщат за помощ и към общината за намиране на работа.„Проблемът с безработицата се разширява. Затова ЕС насочва всички проекти, които се реализират в публичния сектор да осигуряват заетост. В тази връзка направеното е сериозен шанс за младите хора”, допълни още градоначалникът.
„Удостоверенията се издават от Центъра за професионална квалификация към КНСБ.Документът не е сертификат, но на национално равнище КНСБ има подписани международни договори напр. с Италия, Испания и може да се ползва в целия ЕС”, съобщи регионалният лидер на синдиката в Кърджали Иванка Караколева, която благодари за доброто взаимодействие с партньорите -Дирекция „Бюро по труда” и община Кърджали.
„Надявям се по – рядко да се срещаме в Бюрата по труда. Получената професионална квалификация ви прави активни участници на пазара на труда и ви дава добър старт за работа”, с тези думи към преминалите обучението се обърна и Валентин Грудев, директор на Бюрото по труда в Кърджали.
Много съм доволна от обучението и придобита специалност, прави ме по- конкурентно способна в търсенето на работа и най- вече върна ми надеждата”, сподели млада жена, която от десет години е без работа.Още снимки
 Прочитания: 1526 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign