Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Монтират паметник на околосветския мореплавател капитан Георги Георгиев в центъра на Кърджали

 16 Юни 2015

Бюст паметник на самотния околосветски мореплавател капитан Георги Георгиев монтират в центъра на Кърджали. За тази цел днес в градската градина на областния център бе положена гранитна скала, донесена от брега на яз. Кърджали”, до гребната база, където досега се намираше паметника.
„Инициативен комитет успя да реализира идеята бюст-паметникът на капитан Георги Георгиев да бъде преместен в градска среда. По този начин много повече хора ще могат да го виждат и да си спомнят за този именит наш съгражданин”, каза днес по време на наместването на скалния къс кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
Той е написал писмо до министъра на отбраната за осигуряването на почетен караул при откриването на бюст-паметника на капитан Георги Георгиев, което ще стане тази събота, на 20 юни, в градската градина на Кърджали.
От думите на кмета стана ясно, че за откриването на паметника е поканен и сина на големия български мореплавател Иван Георгиев. „Оказа се, че той също е мореплавател, но за съжаление е отплавал на далечно плаване към Африка”, каза инж. Азис. Той допълни че е получил благодарствено писмо от сина големия български мореплавател капитан Георги Георгиев.
Капитан Георги Георгиев, който през 2015-а трябваше да навърши 85 години, е родом от Кърджали, а от 1978 година е и негов почетен гражданин. С прекараните от него рекордни 202 дни на яхтата „Кор Кароле” /Сърцето на Карл/, той е вписан в книгата на рекордите Гинес.
Негова е заслугата във водите на яз. „Кърджали” да акустира кораба „Емона” – най-дълго транспортираният по суша плавателен съд в България. Това става през далечната 1979 година след дълго „плаване” по суша и доста премеждия.

Още снимки
 Прочитания: 1764 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign