Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Бюст-паметникът на капитан Георги Георгиев „хвърли котвата” в Градската градина на Кърджали

 20 Юни 2015

Бюст-паметник на капитан Георги Георгиев бе открит в родния му град Кърджали. Това се случи в годината, когато самотният околосветски мореплавател, влезнал със своите 202 денонощия, прекарани в открито море на яхтата „Кор Кароли”, в Книгата на рекордите на Гинес, трябваше да навърши 85 години.
Бюст-паметникът е разположен в центъра на града, в градската градина, а идеята да бъде преместен тук от досегашното му местоположение – брега на яз. „Кърджали” край гребната база, е повече кърджалийци и гости на града да могат да си спомнят и да не забравят за изключителното постижение на Капитана, с което той постави България на картата на морските държави в света.
За да уважи този жест на кърджалийци към своя съгражданин, в града край Арда пристигна и лично сина на капитана, Иван Георгиев, който също е мореплавател.
Тук бяха и неговите съратници капитан Тома Томов - най-дългогодишният капитан-щипер на аркантината "Калиакра" и председател на фондация "Кор Кароли" – Варна, секретарят на яхт-клуб „Капитан Георги Георгиев-порт Варна” в морската ни столица Румен Кирчев.
В церемонията по откриването на паметника участваха областният управител Илия Илиев, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, представители на Инициативния комитет за преместване на бюст паметника в центъра на Кърджали.
„Единствената цел на това /околосветско – б.а./плаване беше да се покаже, че една малка България, за която морските нации трудно чуват, има място в Световния океан, да покаже, че тук се раждат моряци, да покаже, че ние също сме майстори по ветрила и по всички моряшки насоки”, каза развълнуваният син на капитан Георги Георгиев, Иван.
В думите си пред кърджалийци, дошли на церемонията по откриването на паметника, кметът инж. Хасан Азис подчерта изключителното постижение на почетния гражданин на родопския град, с което той прослави България пред света.
„Капитан Георги Георгиев завинаги хвърли котвата в центъра на Кърджали. Кърджали не е морски град. Но Кърджали е дал един от най-смелите моряци в цялата история на нашата страна, чрез който сме се прославили по целия свят с едно околосветско мореплаване на една яхта. Един град, който се намира между две малки „морета” – яз. „Кърджали” и яз. Студен кладенец”, даде най-смелия мореплавател в страната ни, а защо не и в целия свят. Това е повод за гордост. И нека когато минаваме покрай бюст-паметника на кап. Георги Георгиев, всеки един от нас да съизмерва себе си и своите си постижения и отговорности, с това, което той е направил за България. В своето самотно плаване в Тихия океан той е имал много трудни моменти. Той се е справял с урагани, които сда заплашвали да запратят яхтата „Кор Кароли” на дъното на океана. Но това не се е случило, защото явно уратанът е срещнал срещу себе си един силен дух на български гражданин, един българин, който е преодолял и тази трудност”.
С преместването на бюст-паметника на капитан Георги Георгиев завършват проявите в рамките на тазгодишната инициатива „Мултикултурния град” на Артдвижение Кръг.

Още снимки
 Прочитания: 1746 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign