Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тази вечер се открива Международния фестивал на изкуствата „Перперикон 2015”

 26 Юни 2015

Тази вечер се открива 15-то юбилейно издание на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон 2015”. Това ще стане с концерт на холандското трио – изпълнители на ренесансова музика „Ранни птички” в художествената галерия „Станка Димитрова” в Кърджали. Холандците гостуват за втори път в България. За първото си гостуване в България през 2014 тримата млади холандски музиканти пропътуваха 52 часа с влак. Тогава те представиха пред българската публика в София, Пловдив, Кюстендил и Пазарджик програма от трима композитори, с които се идентифицират: популярните в цяла Европа по времето на Ренесанса композитори Хайнрих Изаак, Адриан Вилард и Орландо ди Ласо, които са изнасяли пътуващи концерти.
„Ранни птички” ще бъдат и част от проявите на хепънинга в рамките на фестивала, който ще се проведе на самия Перперикон на 27 юни от 19 часа. „Това 15-то издание на фестивала ще бъде изцяло концентрирано върху древния град. Зрителите ще имат възможност да съпреживеят едно пътуване през всички епохи оставили следи на скалния град на траките – от времето на траките, през римско време и средновековието, та до наши дни”, каза изпълнителният директор на фестивала „Перперикон 2015” Петър Савчов.
Той уточни, че това ще стане чрез артистични демонстрации на обичаи, свързани с гадаене на древни оракули, римски войници ще посрещат гостите на хепънинга и ще ги обучават на тракийски и римски бойни техники, стари занаятчии от средновековието ще демонстрират своето майсторство в занаяти, характерни за времето.
Освен изпълненията на холандското трио „Ранни птички”, музикален акцент по време на хепънинга ще бъде изпълнението на древна лира на виртуоза от Гърция Пантелис Павлидис. Детски хор ще изпълни няколко средновековни църковни тропара. В традициите на средновековното изкуство ще има и театрално представление на старозагорския куклен театър, с което той спечели голямата награда на фестивал в Полша преди седмица.
Организаторите Международния фестивал на изкуствата „Перперикон 2015” очакват в хепънинга на 27 юни да се включат и бивши носители на наградата „Златен Перперикон” и „Сребърен Перперикон”. Сред тях са и президента Георги Първанов и академик Светлин Русев.
Тази година няма да бъде връчена наградата, тъй като организаторите са решили да акцентират върху археологическия обект, който вече е пред завършване.


 Прочитания: 1534 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign