Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис посрещна Дипломатическия корпус на Перперикон

 27 Юни 2015

Посланици на 38 държави у нас с половинките си посетиха Перперикон и обещаха да се върнат отново. Те бяха водени от министъра на туризма Николина Ангелкова. В подножието на Перперикон ги посрещнаха домакините – областният управител Илия Илиев, кметът инж. Хасан Азис, ръководителят на археологическия обект проф. Николай Овчаров, народният представител Цвета Караянчева.
„Величествено е! Ще отразим всичко това в нашите родни страни, защото ние сме не само посланици на нашите страни в България, но и посланици на България в нашите страни.” С тези думи могат да се обобщят впечатленията на 38-те ръководители на дипломатически мисии у нас от видяното на Перперикон.
Обиколката на Скалния град на траките започна от подножието, където гостите бяха посрещнати по стара традиция с пита с мед и изпълнение на гайда.Преди да потеглят към върха, дипломатите бяха приветствани от областния управител Илия Илиев и кмета на Кърджали Хасан Азис.
«Регионът има голям потенциал за развитите на туризма", каза областният управител Илия Илиев и акцентира на възможностите за развитие на културно-историческия туризъм в Източните Родопи .
Градоначалникът на Кърджали Хасан Азис припомни направено през последните 10 години за социализация на археологическия комплекс с изграждането на пътната инфрастуктура по програма „Фар” и проекта „Перперикон – дом на богове и хора” по ОП „Регионално развие”. Заедно с това той допълни, че от тази година започна и реализация на проект за реставрация и консервация на обекта по Норвежка програма за близо 800 хил. евро
В ролята на гид бе ръководителят на археологическите разкопки на скалния град проф. Николай Овчаров, който представи хилядолетната история на Перперикон.
Десантът на Дипломатическия корпус у нас бе в отговор на покана на министъра на туризма Николина Ангелкова и министърът на външните работи Даниел Митов, който днес не дойде на Перперикон, както се очакваше. По този начин бе даден и старт на инициативата на министър Ангелкова два пъти в годината да бъдат организирани туристически маршрути за представителите на дипломатическите мисии у нас с цел популяризиране на България по света като туристическа дестинация. По думите на Ангелкова за първи път от 40 години насам в Кърджали пристига Дипломатическия корпус.

Още снимки
 Прочитания: 1622 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign