Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Хиляди участваха в хепънинга "Духът на Перперикон"

 28 Юни 2015

Няколко хиляди души от цяла Южна България се включиха в хепънинг, с който завърши Международният фестивал на изкуствата "Перперикон". 15-тото му издание премина под надслов "Духът на Перперикон". Още със влизането в археологическия комплекс публиката беше посрещана от актьори, облечени в древни дрехи. Районът около олтара на Дионис не можа да побере желаещите да станат свидетели на възстановката на огнено-винения ритуал.
На самия връх на Перперикон посетителите можеше да видят занаяти, практикувани в древността. Ковачи, тъкачи, грънчари, сарачи и други демонстрираха как са се изработвали вещи от бита в миналото. Най-атрактивно беше ателието за изработка на сачове, където гостите успяха да вкусят тънки питки, приготвени на огън, агне, печено в гювеч, вино и мътеница.
Духът на Перперикон можеше да се усети най-добре в останките от двореца. В него холандската група "Ранни птички" изпълняваше автентична средновековна музика. Овации спечелиха изпълненията на певеца Йосиф Герджиков и на Пантелис Павлидис, който си акомпанираше на арфа. Детски хор към кърджалийския храм "Св. Йоан Предтеча" пък изпълняваше песнопения в останките от раннохристиянската църква.
Истински фурор предизвика постановката "Фолклорна магия" на старозагорския куклен театър с режисьор Боньо Лунгов. Преди по-малко от седмица изпълнението на младите актьори им донесе Гранд При на Международен театрален фестивал "Валис" в Полша.
Внушително светлинно шоу беше кулминацията на фестивала. Върху останките от средновековната кула на Акропола оживяха битките между римляни и траки за Перперикон. Използваните 3-D ефекти направиха прожектираните образи реалистични, а благодарение на водните екрани бойните действия се пренесоха и на хълма срещу скалния град.
Основен организатор на Международния артфорум е Сдружение „Перперикон –Мелпомена” със съдействието на община Кърджали.


Още снимки
 Прочитания: 1544 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign