Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Българи – юнаци” оглася фестивал в Хърватия

 08 Юли 2015

Децата на Кърджали представиха България на международния фестивал в гр. Пореч, Хърватия. Първият гвардейски отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев” и мажоретният състав на СОУ „Отец Паисий” с техните ръководители Димитър и Елена Кондикови изправиха на крака публиката в крайморския град. Задължителната програма на фестивала включва две участия на всеки от съставите. Първата вечер нашите момчета и момичета изнесоха своите 15-20 минутни програми на сцена в туристическия комплекс Лантерна, който е в близост до гр. Пореч и където всъщност бе настанена кърджалийската група. Втората вечер на фестивала се състоя в гр. Пула, на разстояние около 40 км от Пореч, в същата област Истра. На площада пред най-добре запазения римски амфитеатър в Хървия гвардейците и мажоретките показаха пред международната публика своите възможности, артистичност и сложна хореография. Неслучайно участниците от единствената друга българска група от гр. Карлово спонтанно подеха „Българи юнаци”, като звученето на тази фраза завладя и чужденците, които се включиха взривно в аплодисментите и скандирането. При гвардейците силата на националното самочувствие проличава от красотата на униформата, приковаваща игра, младежкия порив, въздействието на съсредоточения мъжки поглед. Подборът на музиката на композициите, хореографията на изпълненията са не по-малко въздействащи. Изборът им е съчетан с любовта към младежите, със специалното отношение на ръководителите към всяко едно дете – професионализмът на семейство Кондикови в съзвучие с топлото човешко отношение. Контактът с публиката на мажоретките, красотата на играта им, погледите сбраха като в магия възгласите и любовта на публиката. Аплодисментите доказаха по неповторим начин, че изкуството е обединяващата сила, която ще направи света по-красив. Защото изкуството не познава граници и ползва универсален език.
Освен участие във вечерите на фестивала програмата на двата състава включва посещение на гр. Триест в Италия, разходки и морски преживявания по хърватската Ривиера, дискотечни емоции за по-големите и красиви спомени за едно невероятно лято.
Поканата за участие в този фестивал двата състава получиха след миналогодишното си представяне на международния форум в гр. Винчи, Италия. От сега имат покани за няколко фестивала догодина, но като първа реакция изборът им посочва Ница, Франция. Подготовката за всички следващи участия в натоварения график на гвардейците и мажоретките започва през септември.


Още снимки
 Прочитания: 1412 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign