Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Среща на представители на ЦИК с представители на общината и отдел ГРАО

 14 Юли 2015

Секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир и началникът на отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване” в общинска администрация Байрям Байрям участваха в организираната днес среща от ЦИК с представители на общински администрации и отдели ГРАО.
Секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир заостри вниманието към два въпроса свързани с организацията по избора. По думите му на предстоящите местни избори в община Кърджали ще бъдат избирани двойно повече кметове на кметства отколкото до сега. Той уточни, че към днешна дата на база изискването в ИК за избор на кмет на населени места с повече от 100 души население по постоянен адрес, кмет трябва да бъде избран в 95 села от общо 117 в община Кърджали, плюс града. За сравнение, на предходните местни избори в общината са се избирали 46 кметове на кметства.
Представителите на ЦИК обясниха, че още не е ясно с колко точно ще нарасне броят на населените места в страната, в които ще се проведат избори за кмет на кметство или на район, заради новите разпоредби. По предварителни изчисления от последните данни на ГД „ГРАО”, прогнозно ще бъдат избрани над 1 200 повече кметове, като близо 40 от тях ще бъдат на райони.
Централната избирателна комисия ще трябва да намери решение и на казус, който бе поставен теоретично на срещата и е възможно да възникне в област Кърджали – „Да няма кандидат за кмет в обезлюдяващите със силно застаряващо население села”.
Причината е че в някои села, които по постоянен адрес има над сто и един жители, в момента живеят едва шест души, всички възрастни хора. Такъв е случаят в село Яребица, община Кърджали. Възможно е нито един от тези възрастни хора да няма желание да стане кмет, а друг не могат да си „внесат“ поради изискването в Изборния кодекс за уседналост на кандидатите за кметове на кметства, поне шест месеца преди изборите.
Какво се случва и как ще се реагира в такива случаи, попитаха представителите на местната власт членовете на ЦИК на работната среща, състояла се днес в Областната администрация в Кърджали.
Представителите на ЦИК потвърдиха сериозността на въпроса и заявиха, че ще има решение по този казус след обмислянето му.
Днешната среща организирана от ЦИК с представители на администрациите, ангажирани с организационно-техническата подготовка на вота, медиите и гражданите, е поредна за страната. Тя се провежда в рамките на разяснителната кампания на Централната избирателна комисия и е под надслов „По-близко до избирателите". Целта й е да осветли важни моменти, свързани с упражняването на правото на глас, избора на кметове и общински съветници, както и въпроси свързани с изискването за уседналост и гласуването с преференции.
По време на срещата бе подчертано, че на местните избори през есента ученици и студенти няма да могат да гласуват със студентска книжка, а само по постоянния си адрес и по общия ред за всички избиратели. За да упражнят правото си на глас в населеното място, в което имат право да гласуват, те се освобождават от учебни занятия един ден преди, по време на изборния ден и един ден след него. Стана ясно още и че на предстоящите избори няма да се издават удостоверения за гласуване на друго място - избирателите гласуват само по постоянен адрес. Те могат да гласуват по настоящ адрес, ако са подали заявление за това не по-късно от 14 дни преди изборния ден.


 Прочитания: 1930 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign