Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Н. Пр. Демостенис Стоидис и инж. Хасан Азис обсъдиха възможностите за ускоряване на бизнес контактите

 18 Юли 2015

Посланикът на Гърция у нас Демостенис Стоидис и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис обсъдиха възможностите за ускоряване на бизнес контактите. „Това е една дългоочаквана среща, но и закъсняла. Отдавна сме настоявали посланик Стоидис да посети нашия град, защото някои процеси се развиват изпреварващо”, каза градоначалникът. Той подчерта, че през последните повече от 20 г. развитието на региона винаги се е свързвало с осъществяването на важни проекти между България и Гърция. Като пример г- н Азис посочи отварянето на пътя Кърджали – Маказа - Комотини - Александрополис, изграждането на Пазара на производителите в Кърджали, предстоящото строителство газопровода Комотини- Кърджали –Димитровград.
По време на първата си визита в града край Арда Н. Пр. Стоидис се съгласи, че срещата е закъсняла, защото в други райони на България като Русе, Сливен, Пловдив и Благоевград има гръцки инвестиции, а в Кърджали – все още не. „По информация на служители от нашето посолство в област Кърджали в момента няма нито една гръцка фирма. Интересът в Гърция за сътрудничество с пограничните области Кърджали, Хасково и Смолян е много голям”, обясни дипломатът. Според него в региона има добри възможности за развитие на бизнес, едно от важните предимства е евтината работна ръка. „С гръцката община Комотини имаме много проекти по предпресъединителната програма ФАР, един от най-важните е работата по бъдеща индустриална зона на Кърджали, което е доказателства за нашето желание бизнес партньорството с южната ни съседка да се разширява”, увери кметът на Кърджали инж.Хасан Азис.„Въпреки кризата, която в момента Гърция преживява, сътрудничеството между общините от българска и гръцка страна, строителството на последните 6 км, свързващи отсечката „Маказа- Нимфея" с автомагистрала „Вия Егнатия” и изграждане на газовата връзка Комотини – Кърджали- Хасково- Димитровград ще се осъществяват и ще се развиват”, заяви посланикът на Гърция у нас Димостенис Стоидис.
По време на срещата дипломатът и градоначалникът инж.Хасан Азис обсъдиха и проблема с натоварения трафик през прохода Маказа. Бе припомнено, че след откриването му през септември 2013 г. граничният пункт е втори по натовареност по българо- гръцката граница. Много кърджалийци, българи от вътрешността на страната и чужденци пътуват за плажовете на Бяло море, а жители от района на Комотини идват в Кирково и Кърджали да пазаруват.„Въпреки, че свободата на движение на стоки, услуги, капитали и хора е залегнала в европейските директиви, в момента за Гърция от България има само свободно движение на хора, но не и на капитали”, пошегува се инж.Хасан Азис.
Н. Пр. Димостенис Стоидис увери, че ще съдейства в следващите месеци на т. г. през ГКПП „Маказа – Нимфея" да тръгнат и туристическите автобуси, защото в момента действа ограничението за преминаване на МПС до 3,5 т. Това ще бъде в интерес и за развитието на туризма между двата погранични региона.
По думите на дипомата за преминаването на товарни коли и камиони ще бъде нужно повече време и подготовка. На първо място трябва да се направи разширяване на пункта и изграждане на кантар, което е ангажимент на българската страна.
След визита в Кърджали и срещата с кмета инж Хасан Азис дипломатът замина да инспектира граничния пункт „Маказа- Нимфея”. Той обясни, че иска на място да провери как се осъществява трафикът и обслужването на пътуващите. В момента, особено през почивните дни, на ГКПП ”Маказа” се извиват големи опашки от чакащи коли и в двете посоки.Още снимки
 Прочитания: 1799 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign