Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Многократно са се увеличили сигналите за безстопанствени кучета

 22 Юли 2015

На днешното заседание на Общинския съвет в Кърджали бе приет Годишен отчет за 2014 г. за изпълнение на Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на областния град. За 2014 г. сигналите за безстопанствени кучета са повече от 200 и особено от кметовете на населени места и граждани от общината. Има и постъпили и обработени 15 писмени жалби.
В сравнение с 2013 г. сигналите са се увеличи многократно. Сред причините за нарасналата популация са липсата на контрол на домашните кучета по отношение на размножителния им период, порочната практика да се изоставят четириноги в покрайнините на Кърджали и използване на кучета за пазачи на строителни обекти, които след приключване на дейността биват изоставяни.
Справката сочи, че през 2014 г. са заловени и обезпаразитени 283 безстопанствени кучета. Кастрирани ас 160 мъжки и 96 женски кучета. Евтаназия не е прилагана и не са починали кучета, а на свобода са пуснати 210 броя. Освен, че са маркирани 135 кучета са и чипирани. Разходите за дейността възлизат на 35 540 лв. за изминалата 2014 г. с ДДС, се посочва в отчета.
Регистрацията на кучета–домашни любимци се извършва съгласни чл. 174 от ЗВМД. Таксата за 1 брой домашно куче за година е 4.00 лв. За 2014 г. са таксувани 89 броя и има регистрирани 12 кастрирани кучета, които са освободени от такса. От такса са освободени и ловните кучета, но регистрацията им в общината е задължителна.
Общинска адмминистрация организира и координира изпълнението на заложените мерки по Програмата, съгласно утвърден бюджет от Общинския съвет, контролира стопанисването и дейността на общински приют „Дай лапа”, обработва сигнали и жалби на граждани и организации.
Изпълнител на услугата е „Озеленяване, чистота и благоустройство” ЕООД, Кърджали. Справянето с проблема с бездомните четириноги е изцяло за сметка на общината. Действащият приют не може да отговори изцяло на изискванията. Като допълнителна стъпка за ограничаване популацията на кучетата предстои общинска фирма „Озеленяване, чистота и благоустройство” да закупи нов автомобил за по-добра мобилност, коментира кметът инж. Хасан Азис.
Според него важна стъпка в решаване на проблема е изграждането на нов приют. „Вече е направен оглед на 8 дка терен в района на ОЦК. Предстои да се проектира приют по модел на кучешкия приют в побратимената на Кърджали община Осман гаази в Бурса”, обясни още градоначалникът.
По повод приемането на отчета за 2014 г. по Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Кърджали независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров заяви, че е нужен регистър на кучетата в общината. Според него регистърът трябва да е реален, което ще помогне много за контрола.


 Прочитания: 1651 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign