Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Кърджали бе открит Балканският фестивал на турския фолклор и поезия

 27 Юли 2015


В Кърджали бе открит официално Балканският фестивал на турския фолклор и поезия. От днес в продължение на три дни в града край Арда 180 участници ще представят музикално- танцово изкуство от България, Турция, Македония, Румъния и Гърция. Заради проблем с получаването на визите, в Кърджали не успя да пристигне Държавният ансамбъл от Баку, Азербайджан, съобщиха организаторите. В тазгодишното девето издание участват и 50 поети от балканските страни. „Посланието на фестивала е чрез изкуството хората да преодоляват различията помежду си и създават нови и истински приятелства. През следващите три дни на една сцена ще си дадат среща младостта и красотата. Вярвам, че участниците, представящи фолклорното богатство на своите страни, ще бъдат и най -добрите посланици за разбирателство и толерантност на Балканите, каквато е голямата идея на фестивала”, каза Елисавета Кехайова, заместник-кмет на община Кърджали. Тя приветства гостите с „Добре дошли !” и благодари на представителите на неправителствените организации и фондации, които подкрепят провеждането на фестивала. Съорганизатори на форума са седемте общини от област Кърджали и читалище „Юмер Лютфи”- Кърджали. Проявата се подкрепя и от фондациите „Международен център за изследване на малцинствата” и „Междуетническа инициатива за човешки права”, Сдружение „Толерантност”, Дружество за турска култура и изкуство – Кърджали.
Във форума участват фолклорни състави от Бурса /Турция/, Валандово, /Македония/, Меджидия / Румъния/, Кърджали и Гърция.
Творческата среща на поетите от балканските страни ще бъде открита на 27 юли от 18 ч. в залата на читалище „Юмер Лютви”.
През трите фестивални дни ще бъдат изнесени концерти във всички седем общини от област Кърджали. Балканският фестивал за турски фолклор и поезия ще приключи на 29 юли с гала-концерт от 19.00 ч. в Градската градина в Кърджали. В него ще се включат и световноизнестните музиканти - акордеонистът Нешко Нешев от Кърджали и цигуларят Недим Налбантоглу от Турция.Още снимки
 Прочитания: 1737 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign