Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Самодейци от Кърджали зарадваха инж. Хасан Азис с шопска носия и плакет от фестивала „Богородична стъпка”

 29 Юли 2015

Самодецийците от кърджалийското НЧ „Родопски фар" се завърнаха с голямата награда от десетия национален събор „Богородична стъпка“, който се проведе на 25-26 юли в Старозагорски минерални бани. Днес представители на фолклорните състави се срещнаха с кмета инж. Хасан Азис. В знак на благодарност за съдействието от общината, изпълнителите подариха на градоначалника специална шопска носия и плакет от фестивала. „Поздравявам всички певци и танцьори, представили достойно Кърджали в националния фолклорен събор „Богородична стъпка". Вашият ентусиазъм и професионализъм, вашата отдаденост към съхраняването и предаването на българските традиции са повод за гордост !", каза градоначалникът. Той не скри, че като ученик сам е участвал в танцов състав при читалището в с. Мост. Инж. Азис определи самодейците от НЧ ”Родопски фар” като най-добрите посланици на Източните Родопи и им пожела успешно представяне и на следващи надпявания и фестивали. Само след седмица изпълнителите заминават за юбилейния национален събор „Копривщица 2015”.
Изпълненията на смесената група с ръководител Гинка Матева, на мъжката група с ръководител Георги Бояджиев и индивидуалното изпълнение на Гинка Матева взривиха публиката и развълнуваха до сълзи председателя на журито акад. Крум Георгиев. Кърджалийци заслужено получиха специалния приз на кмета на Стара Загора, сподели Иван Узунов, председател на кърджалийското читалището. Георги Бояджиев, хореограф и художествен ръководител при НЧ „Родопски фар” допълни, че в курортното селище са се надпявали и надигравали повече от 3000 участници от 80 общини
Успехът на съставите за автентичен тракийски фолклор е резултат на много часове репетиции, сподели на срещата Иван Узунов. Той и самодейците запознаха инж. Азис с проблемите, свързани с базата на културната институция. В срещата участва и главният експерт в отдел „Образование, култура и младежки дейности” Димитър Ганев. Бе договорено до края на тази седмица градоначалникът и специалисти от общинска администрация на място да направят оглед на читалищната сграда в кв. Гледка. Инж. Хасан Азис обеща, че през летните месеци общината ще се ангажира с най – неотложните дейности, отнасящи се до конструктивно укрепване на сградата, ремонт на покрива, дренажната система и обратните води. На следващ етап ще се търси вариант и за подмяна на дограмата, подовата настилка и цялостно обновяване на помещенията за репетиции.„Ще кандидатстваме за финансиране и от МК, и от Междуведомствената комисия, за да започнем неотложните ремонтни дейности на базата”, увери кметът инж. Хасан Азис.


Още снимки
 Прочитания: 1725 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign