Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Хасан Азис: Кърджали показа отново, че е столица на толерантността

 30 Юли 2015

Стотици кърджалийци аплодираха изпълненията на участниците в галаконцерта на деветото издание на Балканския фестивал на турския фолклор и поезия. На сцената в Градската градина снощи състави от пет страни представиха танцовото богатство на България, Гърция, Турция, Македония и Румъния.Сред тях бяха ансамбълът за татарски фолклор „Карасу”от румънския град Меджидие и формация към турското младежко сдружение в град Комотини. Съставът Хамзабей-Мурадие от град Бурса бе включил и прочутия танц на дервишите „Сема”. Република Македония гостува с два състава от град Валандово, а ансамбъл „Кърджали” достойно представи домакините. Гости на заключителната вечер бяха зам.-генералният консул на Р Турция в Пловдив Имрен Кайгасъс, народният представител Шабанали Ахмед, кметове Ардино, Момчилград, Крумовград,Черноочене, Джебел и Кирково, председатели на местните парламенти и общински съветници.
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис поздарви всички участници и организаторите, направили възможен фестивала.„За пореден път Кърджали показа, че е столица на толерантността. Ако искаме да живеем в мир и разбирателство, най-важното условие е да се познаваме, да познаваме културата, традициите и обичаите на своите съседи”, сподели градоначалникът.”Кърджали отново даде пример, че сме най- толерантният град на България и на Балканите. Нашият регион, Балканският полуостров, има и друго лице, което е просълзено, което е пълно с мъка и познава ужаса на междуетнически конфликти. Провеждането на фестивала е отговор на това как хората могат и трябва да живеят. Европа ще бъде по –силна и богата, ако го има това разнообразие и всеки един от нас намери място сред останалите народи, етноси и религии. Балканският фестивал е отговорът на Кърджали против нетолерантността”, подчерта инж.Азис. Галаконцертът, продължил близо три часа, завърши с изпълнения на световноизвестните виртуози на акордеона и цигулката Нешко Нешев и Недим Налбантоглу.За първи път тази година участваха и поети от балканските страни. По идея на творците от Одрин ще бъде издаден сборник със стихове, посветени на Родопите и река Арда.
По време на деветото издание на фестивала, който стартира през 1997 г., бяха проведени 8 концерта във всички общини на областта с рекорден брой зрители. Организатори на артфеста са читалище „Юмер Лютви”-Кърджали, Дружеството за турска култура и изкуство Кърджали, седемте общини на областта. Форумът е подкрепен и от няколко неправителствени организации. Всички състави получиха плакети за участие.„Фестивалът се превърна в празник на изкуството, гостувахме в цялата област и навсякъде бяхме посрещнати много топло, но най - хубавото е, че можем да се опознаем и да създадем нови приятелства”, това бяха най –честите коментари и на танцьорите, и на техните ръководители от балканските страни.

Още снимки
 Прочитания: 1519 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign