Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Дъждовница с лятна програма - 2015

 19 Август 2015

Традиционното десето артлято в Дъждовница тази година стартира още през юни със съвместен изследователски проект между Ателието по фотография с ръководителка Дилек Алтай към Дружеството на фотографите в Одрин и Артдвижение Кръг. За два месеца 11-те фотографи от Ателието и екипът на Кръг се срещнаха с представители на най-старите занаятчийски практики на територията на община Кърджали, подготвяйки продължение на изложбата „41 майстори – 41 съдби”, която беше показана през май по време на Инициативата „Мултикултурният град”. Всъщност майсторите от Кърджали ще бъдат 22 и финалната изложба – преди да замине за София през септември – ще бъде показана за първи път на Фестивала на терлика в Дъждовница на 5 септември (събота).
През юли гости на Арт движение Кръг в Дъждовница бяха 7 професионални фотографи, които работят по проекти за художествена фотография. Един от участниците – Владимир Донков работи като фотограф на свободна практика във Великобритания, но основното си време за снимки прекарва най-вече из далечните полярни райони на Гренландия, Лапландия и арктически острови на Норвегия, като снима фотоистории с вулкани, зимни пейзажи, айсберги, ескимоски села, арктически нощи, тресавища и морски бури, живейки при хората в ескимоски селища, където се живее „без ключ” и можеш да хванеш „лодка на стоп”. През 2010 г. той взе участие в международния пленер в Дъждовница, а през 2011 г. е поканен с презентация за TEDхBG за тайните на пейзажната фотография и екстремната макрофотография. По време на лятната си резиданция в Дъждовница 7-те фотографи изучаваха през фотообективите си селото и живота на хората тук, живота на хората в махалите на село Ненково и ежедневието в село Безводно. Като прекараха няколко нощи при овчарите в Ненково, те успяха да снимат махала Бакалите в района на селото, която действително за първи път е третирана като вдъхновяващ обект на художествено откривателство.
През август в Арт къщата в Дъждовница работиха и представители на пещерен клуб „Хеликтит”, които извършиха предварително проучване за картиране на местните забележителности „Скален прозорец”, пещера „Снежинка” и пещера „Утроба”. Експерти по картирането ще завършат проекта тази есен като срещата им ще бъде отново в Арт къщата.
От 22 до 31 август в Дъждовница ще се проведе 10-тото издание на международния пленер „Артхоризонти”, който е част от националния културен календар на Министерството на културата. Гости от България, Турция, Норвегия и Австрия ще могат да работят по свои проекти в новия склуптурен парк в Арт къщата, създаден от 4-тонни каменни късове, пренесени от свлачището в село Пенево. Между гостите е фотографът Зафер Галибов, преподавател в НБУ и участник в първото издание на международния пленер, театралният режисьор Торстейн Андерсън от Норвегия, норвежката изпълнителка Елфи Свердруп, която ще записва и обработва местен музикален фолклор, и представители на младата турска група художници „Артшифт”, които работят по художествени проекти паралелно в Истанбул и Лондон.
Село Дъждовница се подготвя и за 10-тото юбилейно издание на Фестивала на терлика, който ще се проведе на 5 септември (събота). На фестивала ще гостува и екип на БНТ.

Още снимки
 Прочитания: 1813 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign