Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали - привлекателен за туристите и бизнеса от Великобритания

 04 Декември 2006

Втори ден продължава визитата на посланика на Великобритания у нас Негово Превъзходителство Джеръми Хил в Кърджали.
Тази сутрин той се срещна с кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис, а след близо едночасов разговор двамата дадоха съвместна пресконференция.
По време на срещата инж. Азис запозна госта с основните проблеми, които стоят за решаване пред местното самоуправление, с потенциала за развитие на туризма тук, както и с проектите, които се развиват със средства от европейските фондове. Обсъдени бяха и възможностите за сътрудничество в различните области между двете страни и начините за привличане на инвестиции в региона от страна на британски фирми. Подпомагането на езиковото обучение на младите хора от Кърджали и продължаването на връзките с различни институции и общини от Великобритания също бе акцент в разговора между високия гост и градоначалникът. На по следващ етап по инициатива на кмета инж.Хасан Азис ще бъде осъществена среща между кърджалийската Търговско промишлена палата и търговският представител в посолството на Великобритания у нас за търсене на допирни точки с английския бизнес. Тема в разговорите между домакина и Негово Превъзходителство Джереми Хил бе и въпросът с изграждането на европейски коридор № 9 и желанието на жителите от региона той да се случи.
“За мен проведените срещи и разговори тук са много важни, за да бъдат проучени на място възможностите за инвестиции в общината като цяло.”, сподели посланникът на Великобритания у нас Негово Превъзходителство Джерами Хил. Той допълни още, че контактите трябва да бъдат задълбочени не само в посока развитие на инфраструктурата, но и в културните връзки и образованието, имайки предвид пълноправното членство на България в ЕС от 1 януари 2007 година и бъдещите инвестиции, които ще направи Великобритания в нашата страна.Негово Превъзходителсво Джерами Хил изказа възхищението си от скалния дворец на траките “Перперикон”, който е успял да посети вчера.”До този момент английските туристи посещават най-вече морските и зимните курорти, мисля, че е много важно да се развива историческия и селския туризъм, за което Кърджали има съответните дадености.”, каза още господин Хил.
В тази връзка той сподели, че вече обмисля и провеждането на съвместно културно събитие до няколко месеца.
Посещението на английския дипломат продължи с разглеждането на емблематичните за града обекти – Лирата на Орфей, Пазара на производителите заедно с кмета на общината инж. Хасан Азис.
По-късно Негово Превъзходителство Джереми Хил се срещна и с областния управител инж.Ангел Коджаманов.
По време на двудневната визита посланникът на Великобритания у нас разговаря с представители на местния бизнес и с директора на СОУ “Петко Рачов Славейков” Милко Багдасаров. Учебното заведение работи по проект с английско училище за размяна на ученици.
Негово Превъзходителство Джерами Хил разгледа и експозициите на Регионалния исторически музей и Художественната галерия “Станка Димитрова” в областния град.

Още снимки
 Прочитания: 2280 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign