Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Направиха първа копка на новия пазар

 04 Декември 2006

Малко след 16 часа днес първа копка на “Пазар на производителите” направиха в Кърджали министърът на земеделието и горите Нихат Кабил и кметът на града инж. Хасан Азис. Гости на тържеството бяха народния представител Неджми Али, областният управител инж.Ангел Коджаманов, кметове на общини от област Кърджали,общински съветници и много граждани.
На специална сцена монтирана на мястото, където се изгражда пазарът тържеството бе открито с изпълнения на атрактивната група “Вакали”, Росица Кирилова и Мустафа Чаушев.Като домакин на събитието кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис се обърна към всички с думите:
“Днес в този хубав слънчев ден Кърджали изживява своя най-европейски ден. С тази първа копка, която ще направим заедно с министъра на земеделието нашият град започва да живее с нов европейски ритъм.Този пазар, който засега виждате само на картина въплащава в себе си нашите мечти, нашите желания и нашите надежди.Той е сбъдната мечта на бивши мои предшественици, работили за изграждането му. На желанието на поколения кърджалийци да имат нов, модерен пазар. На надеждата на производителите от Кърджали и региона да имат място за реализация на своята продукция.
Като кмет на община Кърджали съм щастлив,че именно днес и именно ние полагаме основите на новия “Пазар на производителите”. Много пъти сме говорили, уважаеми съграждани, за това, че на Кърджали, може би, не е необходим един толкова голям пазар.Това може и да се окаже истина, ако мислим единствено и само в рамките на нашия град, но не и за пазара, който започваме да изграждаме.Защото той ще има по-голям периметър на действие отколкото си мислим, защото той няма да обслужва единствено и само нашия град.Затова тук сред нас са и кметовете на общини от областта, на които благодаря, че приеха нашата покана и че са днес тук.
Новият пазар е израз на нашето желание като местна, централна и изпълнителна власт да подпомогнем местните производители и да създадем условия те да могат да реализират своята продукция извън производството на тютюн. Пазарът на производителите, чиято реализация започва днес ще дава именно тази възможност. С търговска площ от около 5 хиляди квадратни метра, със складови помещения за съхраняване на продукцията, с пакетажни цехове, с информационен център и с помещения, които ще бъдат изградени за подпомагането на селскостопанските производители, новия пазар ще задава един много висок стандарт на земеделските производители за производство на селскостопанска продукция.
Искам да подчертая, че тази първа копка е и изпълнение на нашия ангажимент от преди близо три години, когато застанахме очи в очи с вас и казахме, че като местно самоуправление ще изградим “Пазар на производителите” и то именно чрез използването на средствата от ЕС.”
Пред всички присъстващи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил заяви,че се надява през лятото на идната година една от мечтите на кърджалийци да се е сбъднала. С изграждането на новия “Пазар на производителите”, Кърджали ще има един модерен пазар на производителите със съответните модерни съоръжения и с една по-висока култура на предлагането,търсенето и реализацията на продукцията,каза още той.В изказването си министър Кабил подчерта,че с реализирането на новия пазар Кърджали за пореден път показва стил на работа,който може да бъде ползван за модел от другите.
С днешното тържество бе даден официално старта на строителството на “Пазар на производителите” в Кърджали.
Обектът ще се изгради на мястото на старото тържище. Проектът се реализира по програма САПАРД, като общата стойност на инвестицията е 8 590 790 лв. Размерът на безвъзмездната субсидия е 50%, която ще бъде получена след одобрение от приемателна комисия от страна на Агенция САПАРД. Срокът за изпълнение на договора е 31 декември 2007 г.
Строителството се осъществява от консорциум от пет местни фирми - Ардастрой, Екип Интернационал, Електроизграждане, Пътстройинженеринг и Симекс. Цялостният проект е дело на колектив с ръководител арх. Олег Николов.


Още снимки
 Прочитания: 2246 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign