Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Дъждовница честват юбилей

 05 Септември 2015


За 10-годишнината на Фестивала на терлика на 5 септември в Дъждовница пристигнаха състави и изпълнители от 15 села на общината и мъже заплетоха за първи път публично терлици. Две туроператорски фирми доведоха гости от София и две изложби красяха стените в центъра на селото. Първата „21 майстори от Кърджали – 21 съдби” е посветена на Европейските дни на културното наследство през м. септември и в близките дни ще бъде показана в залите на парламента. Нейните автори от EFOD – Одринската асоциация на арт фотографите – пристигнаха за откриването на експозицията в Дъждовница, а ръководителката на проекта Дилек Алтай поздрави с празника всички участници. Втората изложба с фотографии от традиционната култура на алевии-казълбаши беше представена по повод големия празник на алианите в Биволяне, който тази година също е на 5 септември. Автор на ценната колекция е изследователят и писател Мухарем Алиосман от с. Звиница, откъдето също не липсваха гости за юбилея.
Поздравления от името на кмета инж. Хасан Азис поднесе Елисавета Кехайова, зам.-кмет на общината. В обръщението беше подчертана силата на празника да обединява местните традиции с творческата енергия на автори от България и чужбина, и да покаже вдъхновяващ мултикултурен модел на местно сътрудничество за развитие, който си остава уникален за региона и страната. Поздравителен адрес изпрати до организатори и гости областният управител Илия Илиев. В него се казва: „Днес, на 5 септември тази година ние имаме два празника, обърнати към традицията. Те са част от нашата обща идея да изтъкнем най-силните страни от това, което имаме, и да развием културните празници – като радост за хората, които живеят тук, но също и като стимул за местно развитие”. Евродепутатът Илхан Кючюк изпрати поздрав за уникалния начин, по който селата си сътрудничат в името на това да свържат традицията с бъдещето, историята с живия живот.
Изпълнители от всички възрасти възпроизведоха стари местни танци и обряди – чомата, нишан, традиционните танци зейбек и румели. Момичета от града и групата Ларго бенд изпълниха авторска музика и популярни рок и поп парчета. Фенове на рапа слушаха в арткъщата парчета от дебютния албум на Денис Христов „След залеза”. С кратък видео- поздрав от Норвегия, записан от Денис и Сали Халил започна празникът от рано сутринта и завърши с традиционния кешкек. Екип на БНТ през целия ден снимаше участниците и изпълнението на местни обичаи. Празникът в Дъждовница се организира от Арт движение Кръг съвместно с община Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1915 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign