Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Регионалният исторически музей чества 50-годишен юбилей

 16 Септември 2015

Две нови постоянни експозиции представя Регионалния исторически музей в Кърджали по повод 50-годишния си юбилей. Това са възстановената експозиция „Църковно изкуство и изложбата „Кърджали-градът”, основен акцент в която са лични вещи на освободителя на родопския град генерал Васил Делов. Двете изложби ще бъдат официално открити утре и са част от проявите, посветени на половинвековния юбилей на културната институция.
Изложбата „Кърджали-градът” представя експонати от освобождението на Кърджали през 1912 година. Акцент в нея са лични вещи на освобителя на Кърджали генерал Васил Делов. Сред тях са неговата сабя, табакера, чаши с изписани имена – на него и съпругата му, неговото бюро, ордени, личното му оръжие, кореспонденция, писма и др.
Изложбата включва още оръжия на войници от Родопите и документи от Балканската, Първата световна и Втората световна войни.
С автентична мебелировка пък е представен вътрешен интериор, характерен за 30-те години на миналия век. По този начин са импровизирани кухня, хол, музикален салон и чиновническа канцелария.
Обновената експозиция „Църковно изкуство” представя средновековни икони, датирани в периода ХVІ-ХІХ век, открити в стари храмове на Източните Родопи по време на научни експедиции. Експозицията не за първи път вижда бял свят, защото е участвала в различни изложби в страната и чужбина, но сега остава постоянно действаща в Регионалния исторически музей. Иконите са датирани чрез своите ктитори и зографи. Имената на някои от тях за изписани на кирилица на самите икони. Сред тях са Яковос, Панайотис, Димо, Константинос Алексиу.
В рамките на проявите за 50-годишнината на културната институция утре в Кърджали се открива и юбилейна научна конференция „50 години музейно дело в Източните Родопи – проучвания, изследвания и перспективи”. В парка на музея концерт ще изнесе младата талантлива певица Лили Пенчева.

Още снимки
 Прочитания: 1401 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign