Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Първият секретар на руското посолство посети Кърджали

 18 Септември 2015

Днес на посещение в Кърджали е първият секретар на посолството и представител на Министерството на образованието и науката на Руската федерация Роберт Шестаков. Тази сутрин той се срещна с кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, а в разговорите се включиха обществения посредник на Кърджали Расим Муса и председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа.
В началото руският дипломат посочи, че посещението му в Кърджали не е първо за него. Той благодари на приятелските организации на Русия от нашия град и на обществения посредник на Кърджали Расим Муса, който вече е съдействал за привличане на кандидат-студенти от общината за учебната 2015-2016 г. , а първите двама присъстваха и на днешната среща с градоначалникът. Те ще започнат обучението си в Москва тази година.
Г-н Шестаков представи направеното до сега за развитието на съвместни образователни проекти както и възможността за обучение на български студенти в Русия. Той подчерта,че през учебната 2016-2017 г. Руската Федерация ще приеме 200 български студенти, което е с 50 повече от тази година. Те имат достъп до 1000 руски ВУЗ-а ,включително и до най-престижните, които са в Топ 10.
Българските студенти ще учат безплатно, на издръжка на федералния бюджет.Те ще получават стипендия, независимо от успеха. След промени във федералното законодателство имат право и на работа в студентски фирми.
Всяка година Руското министерство на образованието и науката осигурява издръжка на 15 000 чуждестранни студенти. Те се обучават в 1000 ВУЗ-а. Висшите училища кандидатстват за квоти от студенти и получават държавна субсидия за обучението им. Най-много са студентите от Китай.
От своя страна кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис приветства госта и благодари за предоставената допълнителна възможност за обучение на български студенти в руски висши учебни заведения. Той подчерта, че Кърджали има дългогодишни връзки и добри контакти с побратименият град Владимир и изрази надежда сътрудничеството с Русия да продължи не само в сферата на образованието, но и в икономиката и културата.По време на разговора с първия секретар на посолството и представител на Министерството на образованието и науката на Руската федерация Роберт Шестаков инж. Азис постави на неговото внимание и въпроса с обновяването на библиотечния фонд на читалищата с руска класическа литература, както и изграждането на специализирана книжарница, за такива издания в областния град.

Още снимки
 Прочитания: 1438 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign