Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

"Старите занаяти и техните майстори от Кърджали и Одрин" гостуват в София

 18 Септември 2015

На 23 септември от 11.00 ч. в Клуба на Народния представител в Народното събрание ще гостува изложбата „Старите занаяти и техните майстори от Кърджали и Одрин”. Тя е посветена на Европейските дни на наследството-2015 – една инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз, която се отбелязва от стотици организации в Европа през септември т.г., а националната тема е ‘’Културно наследство и местно устойчиво развитие’’, чийто избор е продиктуван от все по-утвърждаващата се роля на културното наследство като важен ресурс за местно развитие.
Автори на експозицията са 11 фотографи от EFOD – Сдружение на арт-фотографите от Одрин, а местен партньор е Арт движение КРЪГ от Кърджали. Двете организации са и инициатори на събитието, което се предхожда от дълга изследователка работа в Одрин и от няколко месеца изследователска работа на българска територия. Фотографите от EFOD имат дълъг опит в професионални фото- изследвания и портретна фотография, както и в публичното й представяне. Арт движение КРЪГ има дълъг опит в местни изследвания на културното наследство и при интерпретирането му в модерни арт концепции.
Тази експозиция поставя акцент върху значението на занаятите като част от културното наследство на Балканите. Авторите ни предоставят наистина вълнуваща среща с 44-ма от най-старите – достойни и непреклонни пред света на технологиите – носители на истинското и предавано от поколение на поколение майсторство в двата побратимени града Одрин и Кърджали. Майсторство, което е част от културната памет на Балканите, но също така е безспорен ресурс в общата историческа памет. Списъкът от занаяти е дълъг: ножари, шивачи, леяри, майстори на бонбони и покриви, златари и пчелари, фурнаджии и часовникари, майстори на сачове и музикални инструменти, юрганджии, майстори на сувенири, дърводелци, обущари, певци и музиканти. Дебютът на експозицията вече се състоя по време на 10-тото юбилейно издание на Фестивала на терлика в Дъждовница на 5 септември т.г.
За откриване на изложбата пристига авторският екип. Поканени са кметовете от област Кърджали, кмета на Одрин г-н Реджеп Гюркан, депутати от България и Турция, представители на държавната власт, журналисти.


 Прочитания: 1673 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign