Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметовете на седемте общини от област Кърджали с обща декларация до социалния министър

 08 Декември 2006

Днес на специална пресконференция кметовете на седемте общини от област Кърджали огласиха обща декларация в която изразяват несъгласие с направеното разпределение на бюджета по Националната програма “От социални помощи към осигуряване на заетост “.
Документът ще бъде изпратен до министърa на труда и социалната политика с копие до Комисията по труда и социалната политика към НС и до всички електронни и печатни медии.
В декларацията общинските кметове подчертават,че нивото на безработица в област Кърджали е над средното за страната и това води до увеличаване броя на социално слабите хора.Според тях е крайно несправедливо при 30% намаление на бюджета по програмата в национален мащаб,за област Кърджали , то да бъде от три до девет пъти.
Кметовете са обезпокоени от това драстично намаление. Те смятат , че последствията ще бъдат много сериозни , а именно -обричане на ползвателите на програмата на мизерия и недоимък,увеличаване броя на просещите хора по улиците,увеличаване на кражбите,повишаване броя на отпадналите и необхванати деца в училище и други.
“На прага на ЕС,дни преди реалното ни членство,където социалната политика е инструмент за подпомагане на неравнопоставените социални слоеве в Кърджалийска област,тя се превръща в причина за социално напрежение.Обръщаме се с молба към вас за преразглеждане на преразпределението на средствата и корегиране на бюджета на 7-те общини по НП”ОСПОЗ”,се казва още в разпространената днес декларация,подписана от всички кметове на общини в област Кърджали.
По време на срещата си с журналистите днес кметовете заявиха,че ще търсят и лична среща със социалния министър Емилия Масларова и с шефа на Агенцията по заетостта за справедливо разпределение на средствата.Те подчертаха,че не желаят конфронтация,а само да се вземат впредвид специфичните условия на региона,големия процент на скрита безработица и по-слабо развитата икономика тук, отколкото в големите градове на страната.

Още снимки
 Прочитания: 2258 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign