Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали – град на добрите каузи през 2016

 14 Декември 2015

На 20 декември с акция и изложба 36 млади автори от Кърджали и селата посрещат заедно с Арт движение КРЪГ традиционния празник Игнажден, известен още като "Млада година". Всъщност годината при древните българи е започвала на 22 декември по сегашния календар, когато е бил най-късият ден. Той се е наричал „Ени“. Сред народа е известен като Енинак, Единак, Единажден. Името Игнат, Игнатий произлиза от този ден. Денят „Ени“ е бил нулев, самостоятелна календарна единица.
Днешният Игнажден (20 декември) е традиционен народен празник. Вярва се, че от този ден започва Новата година. На Игнажден и до днес домакините следят какъв човек ще прекрачи пръв прага им, защото от това какъв е той зависи и каква ще е годината.
През арт инсталация във форма на отворена врата, висока почти 3 м в Арт галерия КРЪГ, в която са монтирани творби, фотографии и рисунки, посветени на „Най-добрия човек, когото познавам”, ще може да „прекрачи” всеки посетител на самия Игнажден. Символичните разработки в текстове, изображения и фотографии за „най-добрия човек” са предизвикателство към темата „Кърджали – град на добрите каузи през 2016-та” с уточнението: „За добрите каузи трябват добри хора!”. В акцията участват младежи от СОУ „П. Славейков”, ГПЧЕ „Хр. Ботев”, СОУ „Отец Паисий” и от селата Рани лист, Дъждовница и Болярци. Авторите на литературните текстове са на възраст от 11 до 17 г., а на рисунките и фотографиите – от 6 до 18 г.
Сред „добрите хора” виждаме лекари и майстори на чешми, момчета, които монтират къщички за птици в града, и бивши моряци – участници в гражданската инициатива да бъде издигнат паметник на кап. Георги Георгиев в центъра на Кърджали. Виждаме бате Ахмед, който се хвърля да спаси момче в микроязовир, и майка, която не дели децата на „свои” и „чужди”. Виждаме овчарката кака Раиме, която „събира светлина” и я раздава на хората, а без нея овцевъдството в Болярци наистина би било под въпрос. Между тези, които искаме „да прекрачат прага ни”, са също: Мария, която изработва и дарява 100 сладки за благотворителен базар, Катрин, която дарява плитката си за онкоболно дете, чичо Митко, който „боядиса оградата пред блока”, Айлин, която ходи да чете на глас книги в Дома за стари хора, Ани, която всяка събота раздава хляб и понички на бездомни, и още десетки като тях.
Специален сгъващ се на 20 части рекламен постер 640х305, озаглавен „Най-добрият човек, когото познавам”, е отпечатан с текстове за прекрасни хора от Кърджали и селата, без които са невъзможни и добрите каузи. Екипът на КРЪГ и младите автори ще го подарят същия ден на кмета и областния управител, на местните лидери на партии и на народните представители от Кърджали.


Още снимки
 Прочитания: 1612 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign