Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

През юни започва най-мащабната реставрация на Перперикон, финансирана от Норвежкия фонд

 14 Януари 2016

Все още не са приключили процедурите по избор на изпълнител на консервационните и реставрационните дейности по проекта „Перперикон – минало за бъдеще“ , който се реализира по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, но се надяваме да започнем дейностите по изпълнението през месец юни, най-късно юли т.г. Това обяви днес на пресконференция в община Кърджали проф. Николай Овчаров. Това е проект, който се реализира по така наречения Норвежки фонд и в резултат на изпълнението му, ще имаме консервирана и реставрирана югозападна част на Акропола, също така над 20 сгради и съоръжения в античния град, допълни професорът.
Извън проекта през лятото на 2016 година ще се работи и по завършването на северното укрепление на Перперикон и южното му подградие. Вече са осигурени 180 000лева, които са предвидени в рамките на централния бюджет. Те се предоставят на община Кърджали за разкопките на Перперикон за тази година. Ще се работи през юли, август и септември.
Във връзка с популяризирането на скалният град и разкритията през последните години проф. Овчаров съобщи и няколко новости, свързани с издателската дейност. Вече е сключен договор за спонсорство с ДСК за издаването на два научни тома за Перперикон, които проследяват всички разкопки и открития на скалния град на общо 600 страници. В единия от тях ще бъдат представени със снимков материал и над 6 000 монети, открити на Перперикон.
„Заедно с Търново, Перперикон се превръща в реперът на нумизматиката в България", посочи Овчаров. Той е получил съгласие от кмета на Кърджали Хасан Азис за съдействие и при издаване на нов пътеводител за Скалния град през настоящия туристически сезон, който ще бъде снабден и с карта на Перперикон.


 Прочитания: 1551 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign