Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

По повод 143 години от обесването на Левски кметът Азис дарява кърджалийци със спектакъла „Великденско вино”

 17 Февруари 2016

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис дарява на кърджалийци спектакъла „Великденско вино” по повод 143 години от обесването на „Васил Левски”. Това съобщи на нарочна пресконференция актьорът Петър Савчов, който играе ролята на поп Кръстьо в пиесата на Константин Илиев. А в ролята на Левски се превъплащава актьорът Борислав Христов. Зрителите от региона ще могат да я видят на 18 февруари в салона на дома на културата от 19 часа.
Спектакълът е доста необичаен, тъй като изцяло е изграден на мултимедиен декор, с визиони, със специални ефекти, каза Петър Савчов и покани кърджалийци да посетят спектакъла, осигурен от кмета на общината инж. Хасан Азис.
„Първата премиера на „великденско вино” е още през 80 години на 20-ти век. Тогава този спектакъл беше хит в цяла България. От тогава още няколко пъти е поставяна в различни театри. За мен това е втора постановка на този спектакъл. Позволих си да изиграя тази роля на Кръстьо Никифоров. От 2004 година насам упорито се води дискусията наистина ли поп Кръстьо е предателя на Васил Левски. Според автора на пиесата това е категорично така, но в нашата трактовка това не е съвсем ясно. Оставяме публиката да реши. Не налагаме никакви тези, но се надяваме спектакъла на накара зрителите отново да се замислят за митовете, създадени в българската история и да препрочетат страниците от историята по максимално обективен начин”, каза Петър Савчов.


 Прочитания: 1506 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign