Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тази вечер откриват изложбата "Белите брези и Америка"

 17 Февруари 2016

Изложбата „Белите брези и Америка” е поредната проява от програмата на Месеца на Америка в Кърджали. Тя не разказва за връзките на туристическия комплекс край Ардино със Съединените щати, а ни запознава с моменти от работата на известната школа по астрономия и астрофизика, която се е превърнала в притегателен център за поколения ученици, студенти и любители на астрономията.
Школата е създадена през 1970 г. по инициатива на катедра "Астрономия" при Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и Астрономическа обсерватория–Кърджали. През годините тя е била посещавана от десетки ученици от България, Унгария и Турция, а като лектори са участвали студенти и преподаватели от водещи европейски и американски университети.
Изложбата ще бъде открита тази вечер от 17,30 ч. в Дома на културата. Тя показва кои известни български учени, които живеят и работят в САЩ, са свързани с Школата и по какъв начин. За радост и гордост на всички ни, един от тях е роден в Кърджали.
Изложбата може да бъде видяна до края на тази седмица
Месецът на Америка в Кърджали е организиран от Дружество „Приятели на САЩ”, Клуба на американските възпитаници, Посолството на САЩ и Община Кърджали, а предстоящата изложба е реализирана със съдействието на Астрономически клуб „Вега” и Астрономическа обсерватория „Славей Златев”.


 Прочитания: 1946 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign