Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Денят на майчиния език в Кърджали се превърна в празник на многоезичието и културното многообразие

 21 Февруари 2016

Денят на майчиния език в Кърджали се превърна в празник на многоезичието и културното многообразие. Седемте общини в Източните Родопи - Кърджали, Момчилград, Крумовград, Кирково, Ардино, Джебел и Черноочене отбелязаха заедно 21 февруари Международния ден на майчиния език. Празникът започна с изложба „Почит към езика”, организирана от община Кърджали и Арт движение Кръг. Изложбата е единствена по рода си, а съдействие при изготвянето й оказва един от най-старите университети в Белгия. „Езиците са най-мощният инструмент за запазване и развитие на материалното и нематериалното наследство, за преосмисляне на културните традиции като мост на солидарността.Изследователската експозицията „Почит към езика – Кратък пътеводител в езиковото многообразие на 21 от най-старите езици в света” ни среща с надписи, коментари и илюстрации от такива редки световни езици като тамилски, арамейски, тибетски, езика на маите, санскрит, шумерски, иберийски”, сподели при откриването Радост Николаева от Арт движение Кръг. Експозицията показва 3 „крилати фрази” на старобългарски, изписани на кирилица и 3 начина на писане на 3 думи на турски език в различни етапи от развитието на писмения турски език. Върху винилови пана, дълги по 2 м , младежи от селата Рани лист и Енчец представиха графична версия на „21 начина да кажем Здравей”.
„За нас темата за майчиния език е особено важна, защото езикът е основен фактор за нашата идентичност, начин за запазване и развиване на нашите традиции, но и предаването им на следващите поколения. Езикът е право, за което човек трябва да се бори”, каза в приветствието си кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. По думите му„майчиният език е право, но и отговорност, а 21 февруари е ден, в който всички трябва да усетим и осъзнаем нашата отговорност за това майчиният език да бъде признат и от институциите”. Кметът на Кърджали заяви, че е горд, че от над 6000 езика в света, за 6 има спомен или се говорят в Кърджали.
„ООН и ЮНЕСКО са определи майчиния език като културно наследство и богатство на човечеството. Ние сме се борили свободно да ползваме това богатство. Искаме свободно да ползваме майчиния език, без да ни налагат ограничение, както беше по времето на тоталитаризма. Затова ще отстояваме правото да можем свободно да ползваме майчиния си език и да носим отговорност като родители, така че нашите деца да пазят това богатство на човечеството”, подчерта в изказването си съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ.”Той припомни, че от 6-7 хиляди езици на земята, днес едва 4% от населението ползват 96 на сто от съществуващите езици.„Затова съхранявайки това богатство на човечеството, съхраняваме и себе си, съхраняваме своята идентичност и своето достойнство”, каза още Карадайъ и поздрави участниците в празника.
Гости на празника бяха кметове на общини, народните представители от региона Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед.Честването събра над 350 души в Дома на културата в Кърджали и продължи с голям концерт, в който всяка община се представи с рецитал,танц или музикално изпълнение. Танцьорите от Дома на културата поздравиха участниците в Деня на майчиния език.


Още снимки
 Прочитания: 1338 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign