Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Загубено и намерено – от Родопите до Чикаго

 23 Февруари 2016

Още една изложба ще бъде показана през февруари като част от програмата на Месеца на Америка. На 24 февруари 2016 г., в 17,30 ч. в Къщата на художниците /Керимовата къща/ ще бъде открита експозицията рисунки «Загубено и намерено–като метафора на живота» на Кина Бъговска. Чрез нея Кърджали има шанса да се срещне, макар и задочно, с една емблематична личност от българската диаспора в САЩ. Бъговска е известна художничка, журналистка и общественичка, двигател на културния живот на нашенци зад Океана, основател на Българо-американския център за културно наследство в Чикаго. Заедно с журналиста Климент Величков издава книгата „Български щрихи в Американски пейзаж”. За обществена и творческа дейност през 2007 г. е наградена с грамота от Чикагската община, а през 2013 г. Държавната агенция за българите в чужбина й връчва медал “Иван Вазов” и я номинира за „Българка на годината” през 2013.
Кина Бъговска е родена в Момчилград. Завършва Художествената гимназия ”Илия Петров” в София и «Живопис и графичен дизайн» в Лодз, Полша. Няколко години работи като преподавател в Художествената гимназия за приложни изкуства в София. През 1985 г. изработва монументален керамичен фриз „Орфей”, който и до днес краси фоайето на Културния дом на Момчилград.
От 2000 г. живее в Чикаго, САЩ. Преподава рисуване в Трайтън колеж. Активно практикуващ художник с много изложби в САЩ, Франция, Полша, Германия и България. През 2002 г. изографисва дванадесетте икони на Апостолския фриз в Българската православна църква „Св. Иван Рилски Чудотворец» в Чикаго.
Позната е в САЩ и в България и като журналист в различни издания на българите в Америка. Има над 300 публикации на културни и социални теми. Член на СБХ и СБЖ.
С изложбата на Кина Бъговска Дружество «Приятели на САЩ» продължава дългогодишната си традиция да представя пред кърджалийската общественост творби на български автори, живеещи в САЩ. След фото изложбите на Людмил Димитров /Лос Анжелис/ през 2006 г. и на Светлана Бахчеванова /Ню Йорк/ през 2014 г., миналата година видяхме рисунки на родения в Кърджали художник Георги Кочев, който живее във Вашингтон.
Месецът на Америка е организиран от Дружество «Приятели на САЩ», Клуба на американските възпитаници, Посолството на САЩ и Община Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1806 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign