Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

За Кръстан от приятели

 24 Февруари 2016

„За Кръстан от приятелите” са нарекли творческата вечер, посветена на известния преводач от английски език Кръстан Дянков, организаторите на Месеца на Америка в Кърджали.
Журналисти, фотографи, писатели и любители на хубавата книга ще се съберат в Регионалната библиотека „Никола Й. Вапцаров” в петък, на 26 февруари 2016 г. в 17,30 ч., за да си спомнят за майстора на художествения превод, литературния критик и редактор. Гост на срещата ще бъде Алеко Дянков, син на преводача, който е продължил професионалната традиция в семейството
Кръстан Дянков е роден на 10 ноември 1933 г. в София и умира на 5 март 1999 г. Завършва английска филология в СУ „Св. Кл. Охридски”. Дипломната му работа е върху творчеството на Ърскин Колдуел и сякаш още оттогава започва и неговата страст към американската литература. Благодарение на блестящите му преводи поколения български читатели се запознават с произведенията на световноизвестните американски автори като Фокнър, Стайнбек, Ъпдайк, Артър Милър, Тенеси Уилямс и др. Парадоксалното е, че той се превръща във виртуозен познавач на американската действителност, без да е стъпвал отвъд Океана, нито преди 10-ти ноември 1989 г., нито след това.
Дянков е сред създателите на списанията „Паралели” и „ЛИК”. Дългогодишен редактор на списанията „Българско фото” и „Съвременник” и в редакция „Международна информация” на БТА, съставител на сборници и поредици в различни издателства.
Кръстан Дянков е един от учредителите на Съюза на преводачите и е първият председател на Националното сдружение "Приятели на САЩ", създадено в София в началото на 1990 г.
През 2007 г. американската фондация „Елизабет Костова” учредява годишна награда за превод от английски на български език на името на Кръстан Дянков.
Месецът на Америка е организиран от Дружество «Приятели на САЩ», Клуба на американските възпитаници, Посолството на САЩ и Община Кърджали, а Регионалната библиотека „Никола Й. Вапцаров” е съорганизатор на творческата вечер за Кръстан Дянков.
В сряда, 24 февруари 2016 г., от 17,30 ч. в Керимовата къща ще бъде открита изложба рисунки „Загубено и намерено – като метафора на живота” на Кина Бъговска, известна художничка, журналистка и общественичка, която е родена в Момчилград и живее в Чикаго, САЩ.

Още снимки
 Прочитания: 1955 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign