Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

РБ ”Н.Й. Вапцаров” подготви подробна био-библиография за Кръстан Дянков, включваща 160 заглавия

 28 Февруари 2016


Творческа вечер, посветена на известния преводач от английски език Кръстан Дянков, събра любители на хубавата книга,
журналисти, фотографи, местни писатели и художници в Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров”. Гост на срещата бе Алеко Дянков, син на преводача, продължил професионалната традиция в семейството.
Благодарение на блестящите преводи на Кръстан Дянков поколения български читатели се запознават с произведенията на световноизвестните американски автори като Фокнър, Стайнбек, Ъпдайк, Артър Милър, Тенеси Уилямс.
„Парадоксалното е, че той се превръща във виртуозен познавач на американската действителност, без да е стъпвал отвъд Океана, нито преди 10-ти ноември 1989 г., нито след това”, сподели Валентина Иванова, председател на Дружество„Приятели на САЩ”в Кърджали.„Общуването с него беше духовен празник.Винаги е казвал, че доброто познаване на чуждия език предполага добро познаване на родния.На баща си дължа и любовта към музиката и фотографията”, разказа Алеко Дянков, преводач от немски език. Той си спомни, че заедно с баща си са имали намерение да повторят маршрута от “Пътешествие с Чарли” на Стайнбек, но през 1995-1996 г. Кръстан Дянков се разболява и пътуването не се осъществява.
Домакините поднесоха приятна изненада на сина на големия преводач.Златка Янева, завеждаща отдел “Краезнание” на РБ”Н.Й. Вапцаров”, му подари подготвената подробна био-библиография за Кръстан Дянков, включваща 160 заглавия, в това число негови преводи на книги, публикации, интервюта, статии, предговори, послеслови.
Творческата вечер бе част от програмата на Месеца на Америка, организиран от Дружество «Приятели на САЩ», Клуба на американските възпитаници, Посолството на САЩ и Община Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1519 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign