Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Голям турски холдинг заяви интерес за инвестиции в Кърджали и обучение на кадри

 02 Март 2016

Водена от инвеститорски интерес, на опознавателна среща в Кърджали пристигна делегация от представители на най-големия турски холдинг за производство на заваръчна техника и метални конструкции „Гедик холдинг”, чието седалище е в Истанбул. Тя бе водена от председателя на Управителния съвет на холдинга Хюлия Гедик, а в нейния състав бяха и ректора на университета към него, както и директора на професионалното училище, обучаващо кадри по специалности, свързани с производството.
Три срещи проведоха представители на холдинга. Първата бе с кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, пред който Хюлия Гедик заяви твърдото си намерение за разкриване на производствена мощност в Кърджали и попита за възможността за строителство на хале с площ от 2000 кв. м. , в което да се развива производството на електроди за заваряване.
От своя страна кметът инж. Хасан Азис запозна гостите с потенциала на Кърджали по отношение на инвестиции, реализираните проекти, усвояването на средства от еврофондовете, възможностите за развитие на туризма.
Инвеститорския интерес от страна турския „Гедик холдинг” не е случаен. Преди няколко месеца кметът инж. Хасан Азис се е срещнал с председателя на Управителния съвет Хюлия Гедик. Пред нея той е представил възможностите на Кърджали като добро място за инвестиции. „Една подобна инвестиция ще предостави възможността за разкриване на голям брой работни места. От друга страна това е високотехнологично производство с голямо бъдеще и висока използваемост в различни сфери на металостроенето”, коментира градоначалникът.
След разговорите с кмета инж. Хасан Азис, делегацията от Турция се срещна и с представители на бизнеса. Домакини на срещата бяха от Кърджалийската търговско-промишлена палата. Пред бизнесмените Хюлия Гедик представи оферти за обучение на студенти и ученици в университета и професионалното училище на холдинга, в това число и отпускане на стипендии по време на обучението им.
Последва и среща с ректора на университета в Габрово, директора на филиала на Пловдивския университет в Кърджали, а от ректора на Бургаския свободен университет турската делегация е получила писмо, в което се изразява готовност за бъдещо сътрудничество.

Още снимки
 Прочитания: 1604 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign