Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали отбелязва 138 години от Освобождението на България

 03 Март 2016

Точно в 11.30 часа днес тръгна традиционното третомартенско шествие от Дома на културата. Ученическите блокове бяха водени от гвардейския отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев”, градския духов оркестър, мажоретния състав при СОУ „П.Р. Славейков” и знаменна група от представители на всички училища в Кърджали. Ученическите блокове бяха аплодирани през цялото време на шествието от граждани на Кърджали, а пред сградата на общината получиха и аплодисментите на ръководството й начело с кмета инж. Хасан Азис.
Пред Паметника на освободителите гвардейците и мажоретния състав изнесоха своя танцов спектакъл, след което с химна на република България бе положено началото на третомартенския ритуал. С едноминутно мълчание бяха почетени всички знайни и незнайни войни, загинали за свободата на България. Пред паметника на освободителите бяха положени венци и цветя от името на народни представители от региона, областният управител, кмета на общината, ОД на МВР, Съюза на резервистите и ветераните от войните, Казашкия съюз, обществени организации, училища и читалища, граждани.
В словото си кметът на общината инж. Хасан Азис подчерта, че 3 март полага едно ново начало на нашето национално самочувствие, на възродената ни българска държавност. „3 март е успех на колективното начало в нашето минало и като такъв е по-ценен от което и да е било събитие след създаването на Княжество България. Две са думите, които най биха подхождали на тази дата – любов и свобода. Ако днес празнуваме Деня на Освобождението и този ден е нашия национален празник, ние трябва да го приемем като успешно българско дело, в което нашите предци са успели да убедят европейската цивилизация в лицето на великите сили, че са способни да носят кръста си на едно ново общество, устроено по принципите на свободата и демокрацията”, каза в словото си кметът инж. Хасан Азис. А в неговия край попита: „Дали ще съумеем да пренесем през годините, да оставим на нашите наследници, на бъдещите поколения, онова, което ни обединява, което ни мотивира и което ни прави силни?”
След официалната част съставите при Дома на културата изнесоха концерт от изпълнения на възрожденски песни.

Още снимки
 Прочитания: 1427 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign