Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Среща на кмета за електронна община Кърджали

 27 Януари 2005

На 27 януари т.г. кметът на общината, инж. Хасан Азис, се срещна с г-н Раул Замбрано, от централата на ПРООН в Ню Йорк, който беше тук по повод реализиращия се проект на „Интернет общество - България“ за електронна община Кърджали.
На 27 януари т.г. кметът на общината, инж. Хасан Азис, се срещна с г-н Раул Замбрано, от централата на ПРООН в Ню Йорк, който беше тук по повод реализиращия се проект на „Интернет общество - България“ за електронна община Кърджали. Заедно с него в общината гостуваха г-н Красимир Беневски, ръководител проекти към ПРООН България и г-н Вени Марковски, президент на Интернет Общество.

Кърджали е първата община в Югоизточна Европа , която реализира такъв проект с помощта на Интернет общество, каза кметът. На компютрите в общинската администрация са инсталирани софтуерен пакет OpenOffice и Linux, служителите са обучени за използване на софтуерни приложения с отворен код. Има голям интерес от другите общини към пилотния проект за електронна община, подчерта г-н Азис. Той наблегна и на необходимостта от обучение на хора извън администрацията за работа с този продукт, което ще улесни клиентите на общината. Високата цена за електронен подпис, която доближава минималната работна заплата ограничава потребителите. Засега се предоставят 4 услуги, но предстои увеличаване на броя им, обясни кметът.

Г-н Замбрано каза, че за неговата организация е изключително важен резултата от пилотния проект в Кърджали, тъй като от това зависи прилагането на програмата и в други общини в страната. Програмата на ПРООН, която финансира създаването на електронни общини е стартирала през 2001 г. в Бразилия, Южна Африка и Египет, а проектът в община Кърджали започна да се реализира през септември м.г.


 Прочитания: 2624 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign