Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изложба на гоблени представят дамите от клуб „Ахридос”

 24 Март 2016

По случай Първа пролет, Деня на поезията и Благовещение дамите от Спортно - интелектуален клуб „Ахридос” Кърджали представят богата изложба с гоблени. Представителките на клуба Витка Димитрова, Вили Радкова, Стойка Кузева участват с различни ръкоделия. Преобладават гоблените „Св. Богородица”, мадони, женски портрети, пейзажи, цветя.
Вниманието на посетителите е привлечено и от 35-те гоблена на Мина Кушлева. В тях тя пресъздава кpacoтaтa нa жената, нeпoвтopимocттa нa пpиpoдaта, силата и благородството на коня. В колекцията Кушлева е включила и гоблени по творби на известни художници.
Празничната проява в залата на Военния клуб събра повече от 50 души. Организаторите бяха подготвили много изненади – музикално- поетичен рецитал, концерт на Дамска вокална група „Ахрида”. Литературният кръг на Клуб „Ахридос” представи вълнуващ поетичен спектакъл по стихове на поетесата Росица Кънева от новите й стихосбирки "Споделям с вас" и "Изпяти стихове". В творческата среща се включиха още солистката от Музикалния театър при ОЦКМД Иванка Христева и актрисата Антоанета Миланова.
Жената е тази, която дарява любов и дава живот, но тя прави света по – добър. Бъдете здрави, обичани и щастливи, нека в живота ви има повече красота, ведрост и надежда, пожела на всички дами председателката на Спортно - интелектуален клуб „Ахридос” Елена Топалова. Тя благодари на ръководството на Военния клуб и Съюза на Ветераните от войните, с чието съдействие се организира празничната среща.
Навръх Благовещение 25 март от 14.30 ч. дамите от Спортно - интелектуален клуб „Ахридос” Кърджали ще посетят Художествена галерия „Станка Димитрова” и разгледат експозицията „Съвременно изкуство“ и обновената колекция „Икони от Източните Родопи“, която включва осемдесет и четири оригинални икони от 17 - 20 век. По – голяма част от тях са рисувани по класическата техника, но има и една Йерусалимия, както и една съборна икона. Образците на зографското изкуство са открити в църкви в района на Ивайловградско - селата Костилково, Долно Луково, Мандрица, Пелевун, има икона и от църквата в село Перперек. Иконите са почистени и реставрирани, посетителите ще видят уникални изображения като Св. Богородица с неувяхваща роза, и на Спасителя, рисувани от гръцки майстори, работили в района на Одрин”.
Още снимки
 Прочитания: 2035 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign