Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ученици от ОУ „Св.СВ. Кирил и Методий”-Кърджали-активни читатели и почетно жури в наградата „Бисерче вълшебно” 2016 за най-добра книга, избрана от самите деца

 24 Март 2016

Интересен открит урок за насърчаване на четенето „Бисерче вълшебно 2016” представиха на 17 март 2016 г. учениците от 2 „б” клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали. Официални гости на урока бяха госпожа Мариета Кротнева от РИО на МОН гр. Кърджали, госпожа Нели Попова от община Кърджали и директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Кърджали - госпожа Лиляна Янкова. Присъстваха и учители и ученици от други класове на училището, родители. Откритият урок бе част от инициативите на 2 „б” клас като АКТИВНИ # БИСЕРЧЕТА 2016 г. и начало на Маратон на четенето по повод Международния ден на детската книга - 2 април и Световния ден на книгата и авторското право – 23 април. „БИСЕРЧЕ ВЪЛШЕБНО“ е единствената награда за детско-юношеска литература в България, чието жури са младите хора от 6 до 15 години. Наградата е учредена през 2013 г. Целта е да се повишат грамотността и интереса на децата към книгите. Наградата „Бисерче вълшебно 2016” се провежда под патронажа на Президента на Република България – господин Росен Плевнелиев и с подкрепата на Министерство на образованието и науката като част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Един от многото партньори на наградата е Националното сдружение на общините в Република България.
Благодарение на своите учители и родители, учениците от класа се включват в „Бисерче вълшебно” за втора поредна година. Това е линк с история на първата им среща с наградата „Бисерче вълшебно”:
http://biserche.com/kak-glasuvaha-pa-rvoklasnitsi-ot-ou-sv-sv-kiril-i-metodij-ka-rdzhali/
По време на открития урок по интерактивен начин второкласниците и техните учителки представиха участието си в „Бисерче вълшебно” и казаха защо четенето на книги е важно и интересно. Представиха и целите си: „Да популяризираме инициативата сред учениците, но не само от нашето училище, но и сред повече деца на Кърджали! Да бъдем активни читатели и читатели с мнение!!!ДА ДОКАЖЕМ, ЧЕ ДЕЦАТА НА КЪРДЖАЛИ ЧЕТАТ”. Неизменна част от урока бяха книгите, за които децата от класа са избрали да гласуват и мотивирано защитиха своя избор. Избор на книга и избор да бъдат активни читатели и читатели с мнение! Директорът на училището – госпожа Лиляна Янкова поздрави класа за инициативата и връчи тържествено грамотата за почетно жури на всяко дете от класа. Интересно допълнение на открития урок бяха тениските, с които бяха облечени домакините - Активните # бисерчета от 2 „б” клас на ОУ „Св. Св. Кирил и методий” гр. Кърджали и техните учителки – тениски със специално лого „Бъди читател с мнение! # бисерчета 2016 * Бисерче вълшебно 2016*” (с тях те бяха през целия ден – като част от инициативите им за популяризиране на „Бисерче вълшебно”). В края на урока официалните гости получиха подарък - тениски като на домакините и специално послание, с което се приканва всеки един от тях да популяризира наградата „Бисерче вълшебно 2016” сред децата на Кърджали. В посланието си към представителя на община Кърджали, второкласниците благодариха на Кмета на община Кърджали – инж. Хасан Азис за подаръка, който като всеки завършващ първокласник в община Кърджали, са получили преди лятната ваканция – книгата „Мида, раковина и море”. Книгата е номинирана в категория „Иноватори: Мултимедийни и интерактивни книги”.
Специален сертификат „Предани почитатели и верни приятели на нейно величество КНИГАТА”, подписан от началника на РИО на МОН гр. Кърджали - господин Гроздан Колев връчи на класа госпожа Мариета Кротнева, която се оказа неизменен спътник на учениците по стълбите на знанието - тя бе гост преди година на „Празника на буквите” на същия клас /тогава първокласници/ и днес /вече второкласници/ - на открития урок за насърчаване на четенето на книги.
Като благодари на всички, уважили инициативата им, класният ръководител госпожа Павлина Митрева завърши урока с думите: „Уважаеми гости, скъпи родители, колеги, дайте силата на книгите на децата си, разкажете им за инициативата и им покажете сайта – www.biserche.com/. Нека повече деца от Кърджали разгледат номинираните книги в различните категории! Нека дадем на децата това, от което имат най-голяма нужда – знанието, че гласът им е важен и нужен. И когато те знаят, че мнението им се зачита, ще бъдат възрастните, в които ни се иска да се превърнат”. Последва представяне на щанд на „Бисерче вълшебно 2016” през междучасието, на който учениците от 2 „б” клас и техните учителки разказваха на ученици от училището за „Бисерче вълшебно 2016” и подаряваха изготвени в часовете по СИП – предприемачество и с помощта на родители информационни материали - книгоразделители, стикери и брошури на тема „Бисерче вълшебно 2016” и насърчаване на четенето....

Още снимки
 Прочитания: 2209 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign