Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Първото в Община Кърджали „Училище за родители” заработи в ЦДГ „Кокиче” в село Мост

 25 Март 2016

Атрактивен спектакъл, посветен на правата на детето, изнесоха децата от ЦДГ „Кокиче” в село Мост пред своите майки и татковци. Това стана в една от залите на новото и красиво детско заведение, превърнало се във втори дом на най-малките жители на селото. Освен родителите, зрители бяха старши експертът в община Кърджали Венета Бошняшка, началникът на РИО на МОН Гроздан Колев, представители на отдел „Закрила на детето” към Д „Социално подпомагане”, директорът на училището в селото.
Спектакълът бе част от пилотната за община Кърджали програма, която следват ръководството и екипът на детското заведение „Училище за родители”. Днес всъщност бе шестия трениг в рамките на програмата на тема, засягаща правата на детето. В предишните родителите и съответните специалисти са разглеждали въпроси, свързани с насилието, правилното изговаряне на думите и др.
Под формата на песни, стихчета, танци и игри, малките мостовчанчета показаха своите познания по правата на детето като например правото на име и задължението да уважаваме различното име, правото на дом, правото на безплатно образование и задължението да учат прилежно, правото на здравеопазване и задължението да опазват здравето си, правото на здравословно хранене, правото на приятелство и правото да обичат и уважават приятелите си, независимо от техните различия, правото на чиста околна среда и задължението да я опазват такава и др.
След като децата показаха своите познания по правата на детето, последва оживена беседа с родителите по същата тема, изнесена от представител на отдел „Закрила на детето”.
„Най-ценното във вашата градина са вашите деца. Те имат много права, но ние възрастните имаме едно огромно право, а то е да ги обичаме и да им помагаме. Всички възрастни – майки, татковци, баби дядовци, сме длъжни да подсигурим на тези деца едно безгрижно детство, да им подадем ръка – родители, учители, управници, за да навлязат в този сложен живот на възрастните по-безпроблемно”, каза старши експертът в Община Кърджали Венета Бошняшка пред родителите и им пожела да обичат децата си, да ги прегръщат и да им помогнат всички техни мечти да се сбъднат.
Училището за родители е една нова и много добра форма за общуване между родители, учители и деца, каза от своя страна началникът на РИО на МОН Гроздан Колев. Той подчерта, че Къщичката за книгата, която съществува в детската градина, я издига на едно авангардно ниво с градини, които са внедрили тази добра практика, в големите градове като София Пловдив и т.н. „Детската градина в село Мост е такава, че като минеш покрай нея ти се иска да влезеш. Това е рая за децата”, каза Гроздан Колев.
„С професионалния и добър екип в градината се постарахме децата да разберат, че имат не само права, но и своите задължения, отговорности към другите деца, към семейството, в което живеят, към близките и по-възрастните хора, към дома, в който живеят. Като тръгнат на училище, да учат и уважават своите учители. Нашата работа е да достигнем до мъничките сърца на децата, защото на тази възраст те са много чувствителни и много чисти като душевност”, каза директорът на ЦДГ „Кокиче” Марина Михова.

Още снимки
 Прочитания: 1525 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign