Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Открит урок в подкрепа на инициативата „Бисерче вълшебно”

 01 Април 2016

Книгата е онова незаменимо богатство, което ни съпътства от детските години до края на живота ни. В това вече са убедени и учениците от II „б” клас при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в гр.Кърджали. Вече втора година те се включват в инициативата „Бисерче вълшебно", популяризират идеята и са част от нетрадиционните открити уроци, организирани с помощта на тяхната учителка Павлина Митрева, възпитателката Маргарита Йорданова и с помощта на директора на училището Лиляна Янкова.
Поредният открит урок, под ръководството на класната им ръководителка Павлина Митрева, се проведе в навечерието на Деня на детската книга в библиотеката на Филиала на Пловдивският университет в Кърджали. Освен да популяризира единствената награда за детско-юношеска литература в България - „Бисерче вълшебно", той имаше за цел и да провокира малчуганите към четенето, да бъдат активни и с индивидуално мислене.
Наградата „Бисерче вълшебно" е учредена през 2013 г. Провежда се под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев и с подкрепата на Министерство на образованието и науката, като част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Един от многото партньори на наградата е Националното сдружение на общините в Република България.
В Библиотечния център по интерактивен начин второкласниците и техните учителки представиха участието си в „Бисерче вълшебно" и обясниха защо четенето на книги е важно и интересно. Неизменна част от открития урок на активните бисерчета бяха книгите, за които децата от класа са избрали да гласуват. Пред гостите на открития урок те мотивирано защитиха своя избор. Павлина Митрева благодари на всички. Тя призова все повече деца от Кърджали да се включат в инициативата „Бисерче вълшебно” като изберат своята любима книга. „Станете активни читатели и разпространяват идеята, че четенето е за всички”, каза още г-жа Митрева.
Своите пожелания и послания към децата да бъдат активни читатели отправиха и гостите на откритият урок, представителят на домакините - филиал „Любен Каравелов”, Добринка Добрева от книжарница „Спектър" и Ивета Филипова от Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров".
Добринка Добрева изрази благодарност към организаторите за възможността да присъства на открития урок и насърчи децата да продължават да четат, „защото книгите са най-безценното богатство, създадено от човека”.
От своя страна Ивета Филипова им разказа за дейността на Регионалната библиотека в Кърджали, като подчерта, че фонда й включва близо 230 000 книги. Тя покани децата да се включат в стартиращата кампания „Походът на книгите“, която тази година ще се проведе в дните от 02.04.2016г. до 23.04.2016г. Напомни им, че както кампания, така и инициативата „Бисерче вълшебно” имат за цел да повишат интереса на децата към четенето и книгите. Филипова покани всички присъстващи на организираните от библиотеката прояви, посветени на кампанията „Похода на книгите” и Международния ден на книгата – 23 април. Тя допълни, че за втора поредна година през юни и юли библиотеката в Кърджали ще отвори за най-малките читатели своята лятна читалня на открито в Градската градина.
Децата с интерес слушаха гостите, а след това и задаваха своите въпроси.

Още снимки
 Прочитания: 1370 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign