Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Приеха допълнение към актуализираната програма за финансова стабилизация на пазара

 07 Април 2016

Общинският съвет прие предложеното от Съвета на директорите на „Пазар на производителите-Кърджали” ЕАД допълнение на актуализираната програма за финансова стабилизация на дружеството. Това стана с 32 гласа „за” предложението, 5 бяха „против”.
Ще припомним, че актуализираната програма за финансова стабилизация на дружеството бе приета от общинските съветници през април 2014г. С нея бе дадена зелена светлина за изготвяне на инвестиционна програма за строителство и продажба на търговски обекти и офиси ведно с отстъпено право на строеж върху парцели , собственост на Дружеството, както и продажба на паркинг за товарни коли. Бе сформирана и работна група, която да води преговорите с „Алианц Банк България” АД за предоговаряне на условията и параметрите на договора с банката.
Две години по-късно от дружеството поискаха от Общински съвет Кърджали допълването на актуализираната програма за финансова стабилизация на дружество „Пазар на производителите” ЕАД, като в нея бъдат включени продажбите на още три обекта. Това са зала за манипулации и пакетиране с общо застроена площ от 555.80 кв.м., столова за персонала на пазара с общо застроена площ от 85.60 кв.м. и бюфет за тестени закуски с общо застроена площ от 95.30 кв.м.
От името на групата съветници на БСП Георги Кючуков обяви, че не подкрепят направеното предложение за допълнение на актуализираната програма за финансова стабилизация на „Пазар на производителите” ЕАД. „Нашата позиция е той да бъде съхранен в неговата цялост за жителите. Този борд бе избран да управлява, а не да продава това имущество”, коментира Кючуков.
Общинският съветник от ДПС Байрям Байрям изрази удовлетвореност от сериозния диалог между представителите на всички партии, за да се реши един дългогодишен проблем, какъвто е „Пазар на производителите”. „Единственият начин е да се погаси шоково главницата. Трябва пропорционално с намаляването на приходите да намаляват и разходите и така дружеството няма да е на загуба. Колкото и да тежи на нашата община ние трябва да запазим „Пазар на производителите” за кърджалийци като общинска собственост”, каза Байрям.
Председателят на групата съветници на ГЕРБ Огнян Иванов изненадващо обяви, че ще подкрепят предложението на Съвета на директорите на „Пазар на производителите” ЕАД. „След всички дебати в Постоянните комисии в крайна сметка направихме така, че до края на 2017 година средно месечно пазара да има приходи от 38 000 лв., обслужване на кредит от 21 000 на месец, с останалото да се издържат. Затова колкото и странно да звучи ние за първи път подкрепяме програма на Съвета на директорите, но тя е коренно различна от това което беше досега и тя наистина трябва да бъде изпълнена до края на 2017, а те обещаха, че ако не го направят ще си подадат оставката. В момента това, което се предлага, не е решение на парче, а е едно добре огледано и обмислено решение, което трябва да се случи. Искаме резултати.”, категорично заяви Огнян Иванов.
Кметът на община Кърджали изрази удовлетворение от факта, че през годините казуса „Пазар на производителите” е направил така, че представителите на различни политически сили, представени в местния парламент през годините да гледат в една посока – Пазарът да остане общински, на хората. „Днес съм доволен от позицията на опозицията, защото позицията на ДПС е била неизменно една и съща. За първи път искам да благодаря на колегите от БСП и ГЕРБ за отговорната позиция. Защото пазара ни научи заедно да търсим решения.Всъщност това беше нашият общ път и аз се радвам че заедно го извървяхме. Все пак урокът, който ни дава пазара, е в това, че всеки в общинският съвет няма как да мисли в рамките на четири години, защото тази инвестиция е в рамките на много години. Отговорността на общинският съвет е да направи така, че той да обслужва населението и и икономически и социално, а от друга да направи така, че той да бъде на нула и да печели”, каза инж. Азис.
Допълни го председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа: „Нека всички заедно да решим проблема на пазара. Пазарът е на жителите, на живущите, на нашите съграждани. Аз все пак моля всички заедно да подкрепим това предложение, ако искаме да запазим пазара като общинска собственост, защото освен икономически цели, пазара има и социални функции”.
С приетото решение Общински съвет Кърджали възложи на изпълнителния директор да извърши необходимите действия свързани с продажбата на обектите и го задължи постъпилите от продажбите им средства да бъдат изразходвани за погасяване на главница и лихви по кредита с „Алианцбанк България” АД.


 Прочитания: 1630 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign