Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Открит урок по „подготовка на страната за отбрана” изнесоха пред ученици в лагера в Широко поле

 14 Април 2016

Над 40 ученици от ПГЕЕ „Капитан Петко Войвода” и ПГ по селско и горско стопанство в Кърджали преминаха през 4 учебни центъра импровизирани в Националния ученически център по военно дело и спасителна дейност в Широко поле. В тях те се запознаха с колективно въоръжение – видяха 100-милиметрово противотанково оръдие и 80-милиметрова минохвъргачка, автомат Калашников, манлихер, маузер, ръчни нападателни и отбранителни гранати, както и с индивидуалните защитни средства. Освен това бяха информирани за условията за кандидатстване във въоръжените сили, в резерва и националния военен университет. Това стана по време на открит урок по дисциплината „Подготовка на страната за отбрана”.
Гости на проявата, организирана от Военното окръжие и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, бяха кметът на общината инж. Хасан Азис, областният управител Илия Илиев, началника на Централно военно окръжие в София полк. Георги Петков.
В оспорвано надстрелване с въздушна пушка кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис надстреля областния управител Илия Илиев. Градоначалникът е успял да събере 20 точки от три изстрела или със 6 повече от губернатора, който събра 14 точки. .
„Радвам се, че община Кърджали не само поддържа този национален военен ученически лагер, но го и развива. През последните години полагаме усилия за патриотичното възпитание на младите с различни инициативи. В новия парк доставихме едно оръдие, в града кацна и уникален самолет МИГ – 21. Кърджали ще има музей на патриотизма на открито в парка. Ще доставим танк и хеликоптер”, каза инж. Хасан Азис.
„С този център можем да се гордеем, благодаря на всички, които са помагали да го има. Важно е да запознаваме младите хора с успехите на българската армия. Има с какво да се гордеем, нямаме нито едно пленено знаме”, изтъкна областният управител Илия Илиев.
„Щастлив съм, че присъствам на този открит урок. Благодаря на Съюза на офицерите от запаса и SAYT_Gumarov_05резерва, че отдават сили и средства това да се случи. Впечатлен съм от материалната база. Бъдете горди българи, поддържайте българския дух”, подчерта полк. Георги Петков, началник на Централно военно окръжие в София.
Бяха поднесени цветя пред паметната плоча на загиналите фронтоваци във Втората световна война от 10-пехотна родопска дивизия.

Още снимки
 Прочитания: 1428 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign