Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали домакин на Национална ученическа конференция „140 години от Априлското въстание“

 22 Април 2016

Тази вечер от 19 часа в Бизнес инкубатора официално ще бъде открита Национална ученическа конференция по история, която се провежда под егидата на община Кърджали и лично на кмета инж. Хасан Азис.
Основни организатори на мащабния форум са от Школата „ИстОрика” в СОУ „П.Р. Славейков”, а съорганизатори - Община Кърджали и Регионалният инспекторат по образованието - Кърджали.
Това е третата по ред национална ученическа конференция по история, организирана от „СОУ „П.Р.Славейков”. Първата бе през 2012 г. и бе на тема „100 години от Освобождението на Кърджали и 100 години от Балканската война“. През 2014 г. темата бе „100 години от Първата световна война“. А през тази е „140 години от Априлското въстание“.
В конференцията ще участват 143-ма ученици и учители от цялата страна - представители на 34 училища от 24 населени места .
Участниците в школа "ИстОрика" са разпределени в различни екипи за обезпечаване на всеки аспект от протичането на конференцията.
Една от изненадите на конференцията ще е представянето на късометражния филм "Оборище 1876" – дело на творчески колектив, съставен от учители и ученици от СОУ „П. Р. Славейков”. Премиерата му се проведе на 18 април в Актова зала на училището,а представянето му бе с благотворителен характер, с цел набиране на средства за лечението на Христина Стайкова, преподавател по история в училището.
Националната ученическа конференция по история ще продължи и в съботния ден, когато гостите и участниците ще бъдат посрещнати в двора на СОУ„П.Р.Славейков” с възстановка на събранието в „Оборище” и ще гръмне черешовото топче.


 Прочитания: 1397 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign