Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали – домакин на конференция „140 години от Априлското въстание”

 24 Април 2016


Близо 140 ученици и учители от цялата страна - представители на повече от 30 учебни заведения участваха в Национална ученическа конференция в Кърджали „140 години от Априлското въстание”. Форумът бе организиран от Школата по история ”ИстОрика” към СОУ „П. Р. Славейков” с ръководител Димитър Димов, подкрепата на община Кърджали и Регионалния инспекторат по образованието. Форумът бе открит официално на 22 април, а на следващия ден продължи в кърджалийското училище в кв. Възрожденци, където в работните секции бяха представени много доклади, презентации и есета.
„Тази конференция е значима за тази млади хора от страната, които са тук. В училище няма учебни предмети по родолюбие и патриотизъм, те се възпитават и препредават. Това, че тези млади хора са тук означава, че има кой в бъдеще да предаде любовта към род и родина”, каза Радостина Николова - главен експерт в просветното министерство, която връчи на директора на училището Милко Багдасаров специален поздравителен адрес от зам.- министъра на образованието и науката Диян Стамов.
Гости на конференцията бяха също Даниела Апостолова и Красимир Стамов от РИО в Кърджали, които също поздравиха участниците. От името на кмета на Кърджали инж.Хасан Азис младите историци бяха приветствани от Нели Попова, главен експерт Дирекция „Хуманитарни дейности”.
По време на откриването на конференцията бе представен късометражният филм "Оборище 1876" – дело на творчески колектив от учители и ученици от СОУ „П. Р. Славейков” и с любезното съдействие на Театрално–музикален център ”Димитър Димов” и неговия директор Гълъб Бочуков. Премиерата на 12 –минутната лента бе аплодирана от ученици и учители.Специален гост на Националната ученическата конференция по история бе проф. д-р Тодор Мишев от СУ”Св. Климент Охридски”. Неговата лекция за събитията от април–май 1876 г. впечатли аудиторията.
Организаторите на форума бяха подготвили и културна програма за участниците от страната, включваща посещение на археологическия комплекс Перперикон и тракийското светилище край Татул.Още снимки
 Прочитания: 1713 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign