Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Очи в очи” за наркотичните зависимости

 27 Април 2016

Втори ден залата на Бизнес инкубатора в Кърджали събира хора, които се вълнуват от проблема наркотици, искат да знаят повече за превенцията, а и лично очи в очи да разговарят по темата. И двете срещи с Желяз Турлаков - основател и ръководител на Общност „Ново начало”, и с бивши зависими от общността, преминаха при изключителен интерес. Те бяха организирани от Общинския съвет по наркотични вещества вчера и днес. В първата се включиха родители, учители и специалисти, работещи с млади хора, а във втората открита днес сутринта, дойдоха много учащи се вълнуващи се от темата.
Срещата бе открита от Сезгин Бекир - председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали, който се обърна към младежите с думите:
„Зависимостите могат да станат част от живота на всеки един. Знам че животът е динамичен, че животът е интересен. Знам, че в момента всеки един от вас търси своето място под слънцето и своята идентичност и в един такъв момент, когато търсите, ще се намери някой „доброжелател”, който ще ви даде нещо, което ще ви помогне да се загубите. Така, че търсете новите неща, проявявайте творчество, но не се губете.”
Сезгин Бекир представи терапевтична Общност "Ново начало", която по своята същност е програма за рехабилитация на зависимости и е част от дейностите на фондация "Общност Ново начало", член на европейската федерация на терапевтичните общности (EFTC). От думите му стана ясно, че проектът "Ново начало" е пионер в областта на психо-социалната рехабилитация в България и съществува от 2005 г. Структурата и дейностите на общността са проектирани да водят зависимите личности към пълната промяна на тяхното поведение и предходен начин на живот. Доказала своята ефективност през годините, програмата помогна на десетки хора да намерят трайно решение за проблема си, мотивира други да създават програми за лечения и изгради в общественото съзнание нов образ на зависимостта.
Стряскаща статистика изнесе пред младите хора основателят на терапевтичната общност „Ново начало” Желяз Турлаков. По думите му близо 300 000 души употребяват наркотични вещества в страната ни. Между 20 и 30 хиляди са хероинозависимите, а 4 пъти повече са употребяващите амфетамини в световен мащаб. Групата на 15- 16 годишните са най-застрашените, защото те винаги търсят новото и интересното, но гаранция, че няма да станеш зависим след пробата, няма. Към откритост и диалог призова младите хора Желяз Турлаков и подчерта, че подобни срещи нямат за цел да поучават младежите, а да провокират към размисъл и ново разбиране на проблема със зависимостите.
За да разкажат за него освен Желяз Турлаков в залата бяха Григор Михнев, Запрян Момчилов и Адриан Арнаудов. Млади момчета, които преди време също са се лекували в наркокомуна, а към днешна дата помагат в организацията на Турлаков. Те не скриха, че преди години са се отдали на порока главно заради липсата на информация за пагубното влияние на опиатите и пораженията, които нанасят върху здравето и психиката, а днес помагат на „Ново начало”, за да бъдат все по-малко незнаещите.
Гостите на срещата говориха за новите профили на зависимостите, новите видове наркотици и разказаха лични истории на хора, които са имали този проблем, осланяйки се на възгледа на терапевтична Общност Ново начало, който е да разглежда участниците в програмата като лица, страдащи от деструктивен процес, който влияе върху всички аспекти на живота им.

Още снимки
 Прочитания: 1450 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign