Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Гвардейците от Кърджали покориха Арена Армеец – София

 10 Май 2016

Една от живите емблеми на Кърджали се свързва традиционно с ГПЧЕ „Христо Ботев“, град Кърджали. Първият ученически гвардейски отряд в България се ражда спонтанно по идея на директора на Езиковата гимназия – госпожа Йорданка Чавдарова, и среща пламенната подкрепа на учители, ученици и родители.
Техният летопис натрупа сериозен брой участия в родния им град, в страната и чужбина. Пътят, извървян от младите гвардейци, е дълъг и изпълнен с много вълнения, усилена работа, разучаване на сложна хореография, дисциплина и патриотично възпитание. Кърджалийската общественост винаги с нетърпение очаква техните изпълнения, които превръщат градските празници в тържество на родолюбието, младежкия ентусиазъм и силата на българския дух. Заслуга за популярността на отряда имат и неговите ръководители – Димитър и Елена Кондикови, които неуморно подготвят репертоара със запомнящи се оригинални хореографски решения и музикален съпровод.
За първи път, по покана на ръководството на Езиковата гимназия, Националната гвардейска част на Република България напусна своето поделение и гостува на отряда, за да представи своите умения в строевата подготовка и ритуалите. Това още повече окуражи и ентусиазира всички, съпричастни към идеята за развитието на ученическия гвардейски отряд. Признание за усилията на гимназистите са многобройните им участия на различни събития и празници в страната. След участията си с Националната гвардейска част в Народния театър „Иван Вазов" през 2012г. и в зала 1 на НДК през 2015г., Първият ученически гвардейски отряд се изкачи с още едно стъпало нагоре.
В чест на Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май - Гергьовден, на музикалния парад в зала „Арена Армеец", на който участваха гвардейски части и военни духови оркестри от Европа и света, най - скъпи гости бяха и възпитаниците на Първия ученически гвардейски отряд от град Кърджали. Парадът се проведе под патронажа на президента на Република България и Министъра на отбраната. Участието на младите гвардейци в грандиозния спектакъл в столицата бе осъществено по покана на Ген. Боян Ставрев - командир на Националната гвардейска част, със съдействието на Денислава Ангелова - Баронеса Плевенска и кмета на град Кърджали - инж.Хасан Азис. Това бе поредното голямо признание за упорития труд, който полагат момчетата и момичетата от отряда, наравно с техните ръководители, както и за безрезервната подкрепа, оказвана им от страна на целия учителски колектив на гимназията.
Още в самото начало, на генералната репетиция, интересът към кърджалийци бе много голям. Телевизионни екипи от Канал 1, БТВ, Нова ТВ, Канал 3 и други национални медии интервюираха директорката на ГПЧЕ „Христо Ботев“, ръководителите на състава и младежите. Началникът на Националната гвардейска част – Ген. Боян Ставрев, поздрави възпитаниците на Езиковата гимназия за военния ред, дисциплината, ентусиазъма и атрактивните им изпълнения. В деня на парада, в препълнената зала на „Арена Армеец", където сред публиката присъстваха и десетки техни родители, приятели и фенове, момчетата и момичетата от отряда изпълниха два танца. Още с излизането си на сцената, стройните редици на младите гвардейци предизвикаха бурни, нестихващи аплодисменти, а Ботевият марш и танцът им с националния трибагреник изправи присъстващите на крака. Техният уникален спектакъл се превърна в запомняща се част от най-големия военен музикален парад за годината. След края на спектакъла те получиха покани за участие през следващата година на същата сцена, както и на военен парад в Германия.
След еуфорията от поредното участие в столицата, с нескрито самочувствие, младежите споделяха, че са покорили най-голямата сцена в България, за което са мечтали години наред. Сега пред тях се разкриват нови хоризонти - повод за предизвикателства и мечти, а за всички нас - вълнуващи моменти, които пълнят очите със сълзи и ни изпълват с гордост.

Още снимки
 Прочитания: 1492 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign